(Förra årets placeringar inom parentes)

1 Lunarstorm (3)
Lunarstorm är inte bara Sveriges bästa community, det är också den mest nyskapande. Den nya musikförsäljningen är helt rätt, liksom den härliga videotjänsten som låter medlemmarna ladda upp korta klipp mot en avgift. På videosidan finns massor av utrymme för utveckling och första steget är lovvärt. Tonfall och språk ligger rätt och den gamla dagbokstjänsten har döpts om till blogg. Kidsen bloggade ju långt före dagens bloggstjärnor - de visste bara inte om det. Som grädde på moset är Lunar skickliga på att dra in pengar från annonsörer på ett smart sätt. Inga banners, men många sponsorskap.
www.lunarstorm.se

2 Habbo (10)
Habbo har ett unikt, innovativt och coolt koncept. Här kör stora företag kampanjer - till exempel lanserade Coca-cola en ny produkt på sajten genom att dela ut virtuella smakprov till ungdomarnas avatarer, och flera artister har gjort sina skivsläpp här. Habbo Hotel har skapat en virtuell värld som öppnar helt nya möjligheter för kommunikation med målgruppen - och ungarna har kul, förstås.
www.habbo.se

3 Playahead (7)
Playahead är oslagbar i coolhet - här syns, hörs, flörtar och spanar Sveriges läckraste tonåringar. De gamla medlemsdagböckerna har precis som på Lunar blivit bloggar, och här kan de även läsas av icke-medlemmar om skribenten så vill. Nyhetsutbudet har ökat rejält och ett nytt, bra forum har tillkommit. PA fokuserar på de tjänster som är viktigast för just deras användare, och gör det bra.
www.playahead.com

4 Spraydate (4)
Spraydate är en fantastiskt levande sajt - den är mästare på att alltid ge oss något, eller snarare någon, att klicka på. Sajten känns proppfull av nya bekantskaper, vilket den också är med en halv miljon registrerade singlar. Sajtens koncept är ”fun and flirt”, och det genomför den med bravur. Smarta funktioner, skicklig copy och en ny, snygg design gör att Spraydate håller ställningarna som Sveriges bästa dejtingsajt.
spraydate.spray.se

5 Open Bc (ny)
Sveriges första riktiga business-nätverk erbjuder affärsnytta på en snygg och välbyggd plattform. Det är 100 procent affärskontakter och 100 procent seriöst - en riktigt bra nätverkssajt.
www.openbc.com

6 Fotosidan (1)
Fotosidan är ett lysande exempel på en riktigt bra nischad community. Växer därtill så det knakar.
www.fotosidan.se

7 Qruiser (2)
Gayvärldens härliga nätnav har fått ett fint ansiktslyft och infört bra funktioner som att man kan välja om man vill se nakenbilder eller ej. Flirtfunktionen är hur gullig som helst - man ser bara vem man flirtat med om flirten besvaras. Så slipper känslor skadas i onödan.
www.qruiser.com

8 Svenskar i världen (ny)
Nu har alla utlandssvenskar fått en egen community - en utmärkt idé och en bra sajt! Så här smart bör förstås alla föreningar som vill vara aktuella i vårt nya, fräna kommunikationssamhälle agera.
www.sviv.se

9 Familjeliv (ny)
Föräldrabloggarna på Familjeliv är lysande och forumet galet välbesökt. Ett stort plus är köp & sälj-sidan - det är såklart toppen att byta grejer med kompisarna i communityn.
www.familjeliv.se

10 Mötesplatsen (5)
Mysfaktorn gör att Mötesplatsen sticker ut. Här finns ett nytt snuskfilter som sållar bort grova ord och smarta funktioner för att sålla bort och spara användare. Mötesplatsen är både trevlig och lätt att använda.
www.motesplatsen.se

UT FRÅN LISTAN: Helgon (6), Shortcut (8), Vilda Webben (9)