1 Itunes Music Store (ny)
Apples musikbutik är en outstanding shoppingsajt. Äntligen har Sverige fått en betaltjänst som på allvar kan konkurrera med fildelning. Sajten är helt integrerad med Apples mediespelare Itunes, vilket man utnyttjar elegant i merförsäljningen: förslag på ny musik att köpa kommer utifrån vilken musik du redan äger - oavsett var du laddat hem den. Du kan själv välja hur lätt det ska vara att köpa, och med den enklaste inställningen är det så lätt att provlyssna och shoppa att man nästan handlar av misstag. Navigeringen är bra - det är smidigt att hoppa mellan kategorier och topplistor, och i kombination med ett konkurrensmässigt pris på 9 kronor per låt och 90 spänn för ett album är Itunes Music Store så bra att vi blir tårögda. Det enda smolket i bägaren är att Apple varit för lata för att översätta menyerna till svenska. Kom igen!
www.apple.se/itunes

2 Discshop.se (1)
Discshop är full av smarta funktioner för filmälskande shoppare. Lägg upp bevakningar på prisnivå, registrera ditt eget filmbibliotek och filtrera bort filmkategorier du inte gillar. Det är lätt att navigera och lika lätt att handla. Dessutom är Discshop briljant på att utnyttja sina kunders engagemang genom att låta kundernas egna filmrecensioner få stort utrymme. Discshop är ett föredöme bland e-handelssajter.
www.discshop.se

3 Zoovillage.com (åter)
Sveriges coolaste e-butik har lyckats kombinera en utmanande design med en fungerande navigering. Fokuset på varumärken är helt rätt i målgruppen och möjligheten att se plaggen i helskärmsstorlek är så enkel och genial att man undrar varför inte fler tagit
efter.
www.zoovillage.com

4 Dell (ny)
Dell bryter mot det etablerade sättet att bygga e-butiker - och gör det bra. Genom att dela upp sajten utifrån målgrupper och alltid erbjuda och jämföra tre alternativa produkter stöttar man konsumenten i köpprocessen. Stort plus för forumet där kunder kan supporta varandra, även om det tyvärr inte finns på svenska.
www.dell.se

5 Bokus (6)
Enkel, ren navigering och en funktionell och levande design gör Bokus till nätets bästa bokbutik. Det är svårt att lämna sajten utan att köpa mer än man tänkt sig - genomarbetade topplistor och relevanta tips gör Bokus riktigt bra på merförsäljning.
www.bokus.com

6 Ellos (4)
En säsongsanpassad design gör att Ellos sajt alltid känns fräsch och färgmatchad. Här satsar man på bra information om köpprocessen för att göra ovana e-handlare trygga - perfekt för Ellos målgrupp.
www.ellos.se

7 Tailorshirts (ny)
Måttbeställda skjortor är ett lysande exempel på smart e-handel. Med ett måttband i handen kan du beställa en skjorta som är som gjord för dig. För det är precis vad den är.
www.tailorshirts.se

8 Mypix (ny)
Genom en bra fotoalbumssajt som samtidigt är en community säljer Mypix bilder. Idén är genialisk och väl genomförd - vi är inte förvånade över att Fotoquick nu köper sajten. Det här är precis vad de traditionella fotokedjorna behöver.
www.mypix.se

9 Gudrun Sjödén (ny)
Det personliga tilltalet gör att Gudrun Sjödén sticker ut. Bra bilder laddar kläderna med känsla och innehåll, och hela sajten andas lust kring de produkter man säljer. Gudruns blogg skapar en personlig relation till kunden - helrätt för en designer som är sitt eget varumärke.
www.gudrunsjoden.se

10 Ikea (åter)
Möbeljättens sajt är laddad med superba kringtjänster och blir bättre och bättre dag för dag. Men det är tydligt att syftet främst är att stödja inköp i vanliga varuhus - vi vill se mer sälj!
www.ikea.se

UT FRÅN LISTAN: Netonnet (7), Cdon (8), Adlibris (9), Inwarehouse (10)