Tiden börjar bli mogen för ett folkligt genombrott för internet i mobiltelefonen och mobila innehållstjänster. Om inte genombrottet redan har kommit. Utbudet av mobila internettjänster och mobilanpassade sajter blir allt större, mycket tack vare 3g och den högre bandbredd
Idag kan vi presentera listan över Sveriges 50 bästa mobilsajter – utvalda och noggrannt bedömda av Internetworlds redaktion. Alla de bästa har det gemensamt att de utnyttjar mobilen som plattform på ett effektivt och innovativt sätt – och samtidigt erbjuder tjänster som är praktiska för den mobile surfaren.
Topplistan är en blandning av nya sajter och sådana som varit med några år. En blandning av avancerade 3g-sajter och enkla men funktionella waptjänster. Llistan visar tydligt att sajter som är bra redan på webben ofta – men inte alltid – vill vara bra även i mobil version. Och att man lyckas med detta, till alla mobilsurfares stora glädje.
1. Eniro – oerhört användbar. Den är inte på något sätt spektakulär, men ändå så fantastiskt bra - och så oerhört användbar. Eniros mobilsajt sätter allt vad dyra nummerupplysningar heter ur spel och ger oss snabbt telefon- och mobilnummer, namn och adresser till både privatpersoner och företag. Men inte bara det. Här finns en suverän karttjänst som inte bara visar vanliga kartor utan även flygfoton – nu går det verkligen att se vilket hus eller vilken plats vi letar efter. Och vi kan få detaljerade vägbeskrivningar var vi än är och vart vi än ska.Dessutom har annonstorget Eniro Köp- och Sälj flyttat in på mobilportalen. Här går det att se mängder av privatannonser – inklusive bilder. Det är ingen brist på innovationslustan heller. I Telias och Vodafones nät kan vi använda Eniro för att söka närliggande företag med hjälp av mobil positionering. Och med en java-applikation som laddas ner i telefonen kan vi utnyttja Eniros tjänster rentav ännu snabbare. Kort sagt: Eniro i mobilen är en tjänst vi återkommer till dagligen. Minst.
2. Sveriges Radio har allt för alla. Javisst, public service fungerar också i mobilen. Mobilversionen av hyllade SR.se imponerar stort. Lyssna strömmande på P1, P3, P4 eller en av sex digitala kanaler. Här finns ett arkiv med humorklipp och ett urval aktuella program. Dessutom nyhetsrubriker och nyhetssändningar från Ekot, kultur- och sportnyheter samt en utmärkt resultatservice. De lokala kanalerna har förutom nyheter aktuell information om trafikläget och vädret. Sajten är föredömligt enkel och avskalad utan att för den skull se tråkig ut. Det hela känns mycket genomtänkt. Här välkomnas man också vare sig man kör 3g eller vanlig gprs. Public service, som sagt.
3. Sveriges Television – massor att se. Mobiler med inbyggda tv-mottagare lär dröja ytterligare ett tag. Tills dess går det utmärkt att se mobil-tv med SVT:s hjälp. På Mobil.svt.se finns massor att titta på. Det finns både aktuellt material - som nyhetssändningar, fördjupningar och mängder av sportreportage - och gamla klassiker ur SVT:s arkiv. Populära program som Filmkrönikan och Mat går också att se, liksom inslag från stora evenemang som Melodifestivalen och Guldbaggegalan. Vill vi bara läsa finns senaste nytt i notisform, samt - framför allt -nyhetsknarkarens bästa vän SVT Text i sin helhet. Allt som allt en lysande, fullmatad tjänst med en enkel och funktionell design.
4. Vägverket – ovärderlig trafikinfo. Det finns tillfällen när det är extra uppskattat med mobilt internet. När vi kör bil är ett sådant. Och vare sig vi är på väg hem från jobbet på eftermiddagen eller på en långresa under semestern ger Vägverkets wap-sida oss ovärderlig information om trafikläget. På sidan som uppdateras kontinuerligt får vi veta var det skett olyckor, hur vädret och väglaget är och var det pågår vägarbeten. Vi kan söka via län och stad eller direkt knappa in numret på vägen vi ska köra. Och vill vi se läget med egna ögon kan vi se färska bilder från Vägverkets övervakningskameror. Vägverkets tjänst är en ovärderlig service som vi inte vill vara utan vid vägrenen.
5. Planet 3 – bästa 3g-portalen. 3g-operatören Tre har Sveriges bästa 3g-portal. Planet 3 är imponerande välfylld med allt från mobil-tv och radio till en prima musikbutik, kul positioneringstjänster och många bra länkar. Men det som gör Tre till en vinnare är de många innovativa och spännande samarbeten man får till - som sändningarna från fotbolls-VM i samarbete med TV4 och hela konserter från Stockholm Jazz Festival. Det ska sägas att sajten är grafiktung och något segladdad. Och mycket material på Planet 3 kostar penger. Men sedan starten har man strukturerat upp portalen bättre - nu ligger allt betalmaterial under fliken 3 Store, vilket gör att man inte behöver ramla dit på några betaltjänster man inte velat ha. Det här är en planet att besöka ofta.
6. Vädertjänsten – gratis prognoser. Svenskarna verkar inte kunna få nog av väderprognoser. Därför är en bra vädersajt i mobilen en essentiell tjänst - då kan vi ju få prognoser när som helst, var som helst. Så när SMHI vill sno våra slantar för att ge oss vår väderfix kommer Vädertjänsten in som en räddande ängel och ger oss allt vi vill ha. Gratis. Wap.vader.se är en klassisk wap-sajt, med enbart text - undantaget en gräslig logga. Men det gör ingenting. Här finns prognoser för ett stort antal inte bara svenska städer, utan även europeiska storstäder och många turistorter. Och så seglarens livlina - sjövädret, från Skagerak till Bottenhavet.
7. Aftonbladet - nästan som på nätet. Bäst på nätet enligt Internetworlds Topp 100-jury, och väldigt nära toppen i mobilen. En näst intill fullständig version av den riktiga sajten - fast omskalad för mobilt bruk - är vad som bjuds: Alltid färska nyheter, med många snygga och skarpa bilder. Sportbladet, med omfattande mål- och resultatservice. Och så Aftonbladets tv - med udda reportage, kul nöjesnyheter och bra väderprognoser. Bland annat. Det enda vi inte riktigt gillar är att man måste gå via någon av operatörernas portaler för att ta sig till Aftonbladets 3g-sajt. Annars är man hänvisad till den gamla wap-tjänsten, som naturligtvis inte håller lika hög klass.
8. Telia Surfport – komplett portal. Liksom de andra operatörerna satsar Telia massor på sin 3g-portal Surfport. En satsning som givit och fortsätter att ge resultat - åtminstone kvalitetsmässigt. Telia Surfport är en komplett portal med massor av nyttiga länkar och spännande tjänster. Här kan man till exempel se tv från nio olika kanaler och leta upp kompisar med positioneringstjänsten Friendfinder. Telias bredbandskunder kan också komma åt bildtjänsten Säker Lagring och hämta sina sparade bilder till mobilen. Surfport är enkel i utförandet och grafiken är sparsmakad vilket gör den snabbladdad och kvick att navigera. Vi följer portalens fortsatta utveckling med stort intresse.
9. Lunarstorm – ger beroende. Lunarstorm är Sveriges populäraste och bästa community, både på nätet och i mobilen. Waptjänsten är strålande. Sidan är så pass enkel att den funkar med vilken mobil som helst, men är ändå designad så att Lunare direkt känner sig hemma. Man kan gå till sitt krypin och kolla gästbok och lunarmejl, uppdatera sin blogg eller läsa vad polarna har skrivit sedan sist. Det går att söka efter andra användare, se de senast uppdaterade bloggarna eller slumpa fram en ny lunare med ett tärningskast. Är man snacksugen är klotterplanket öppet, och den som vill skrika av sig kan skicka ett så kallat lajv - ett meddelande som ses av tusentals andra. Lunarstorm i mobilen är trevligt nog gratis numera - men håll koll på trafikkostnaden. För Lunar är lika beroendeframkallande i nallen som på nätet.
10. SAS – snygg och lättanvänd. Flygbolaget SAS har under åren fått mycket skäll för sin webbsida - oftast berättigat. Men när det gäller bolagets mobilsida har vi däremot ingenting att klaga på. Tvärtom. Det här är en både snygg och lättanvänd tjänst med många bra funktioner. Bäst är att det till en hel del destinationer går att checka in direkt på mobilsidan. Otroligt smidigt. På sajten kan man annars kolla flygtider, flightstatus och sitt Eurobonuskonto. En reseguide ger viktig information kring en mängd resmål och på systersajten Sasguides tipsar kabinpersonalen om sina smultronställen. Och så finns förstås en mobil version av katalogen som finns i alla stolsryggar - flightshoppen.
11. Göteborgs-Postens mobilsida är förträfflig. Nyheter från Göteborg, Sverige och världen och rikligt med sport- och nöjestelegram. Lägg till detta en krogguide med betygsatta restauranger, en filmguide med omdömen om aktuella filmer och en vinguide där månadens nya viner provsmakats och bedömts. Alltigenom görtrevligt.
12. Föreningssparbanken. Som enda bank i Sverige låter Föreningssparbanken sina kunder logga in på sina konton via wap. Där kan man se aktuellt saldo och senaste transaktioner, göra överföringar och se kommande låneavier. Wapsidan har även aktuella valutakurser, som man inte behöver vara kund i banken för att se.
13. Google är Google även i mobilen. Det vill säga överlägset bäst på att söka information på nätet. Med mobilversionen kan du välja om du vill söka bland vanliga webbsidor eller enbart bland sidor som kan läsas i mobiltelefonen. Sidan är avskalad och mycket enkel att använda. Det är ju Google.
14. Phonehits. Idén är genialisk. Du hör en bra låt på radion och undrar vem som sjunger. Gå in på Phonehits mobilsajt som listar vilka låtar som spelas just nu i ett antal kommersiella radiokanaler samt P3. Låtarna du gillar kan sparas i en favoritlista - eller köpas och laddas hem på en gång. Klockrent.
15. SL:s suveräna mobilsida måste älskas av Stockholms kollektivtrafikanter. De kan använda reseplaneraren för att kolla färdväg och avgångstider, eller se vilka bussar och tåg som är inställda. Och via stomlinjebussarnas gps:er få veta om exakt hur lång tid de kommer till hållplatsen. Nu har dessutom den gamla wapsidan uppdaterats till en ny fräsch mobilversion.
mobil.sl.se
16. Coola communityn Playahead har en avancerad mobiltjänst med många funktioner. Medlemmar kan läsa sina mejl, kolla gästböcker, söka andra medlemmar och titta på profiler. De kan skicka sms, meddelanden till sina vänner eller skaffa nya kompisar i den häftiga chatten. Inte är det särskilt dyrt heller. Playmobile rockar!
17. Expressens snygga 3g-sajt har som sig bör de senaste nyheterna från Sverige och världen, sportnyheter och nöjesnytt. Dessutom finns en pokersida, en resesida och en sida för artiklar om relationer. Sajten har en hel del videoklipp, med både seriösa inslag och mer udda nyheter. Klippen kostar tre kronor styck att titta på.
18. Fass är den självklart bästa källan till information om alla sorters läkemedel. I mobilversionen finns både patient-Fass, läkarnas originalvariant och veterinärversionen sökbara i sin helhet. En bra struktur gör att de långa texterna blir klart läsbara. En mycket nyttig tjänst, som tyvärr dras med en del tekniska problem.
19. Coop! Hur gör man rotmos? Vad ska det vara i en gulaschsoppa? Det tar man lätt reda på med Coops hjälp. Över 6 000 recept finns sökbara och det går att söka på ingrediens, del i rättens namn eller typ av rätt - till exempel glutenfri eller vegetarisk. Tjänsten är snabb och lättanvänd och recepten är lättlästa utan krusiduller.
20. Hitta.se. Liksom webbversionen är Hitta.se i mobilen en mycket enkel och smidig namn- och nummerupplysningstjänst, där det går snabbt att hitta telefonnummer och adresser till både privatpersoner och företag. Adresserna kan sedan visas på tydliga och snygga kartor.
21. Tele 2
22. Apollo
23. Trafiken.nu
24. Resplus
25. Vodafone Live
26. Svenska Dagbladet
27. SMHI
28. Platsbanken
29. Spraydate, Nås via Halebop Go Go eller Vodafone Live
30. Halebop Go Go
31. Helsingborgs Dagblad
32. TV 4
33. Resa.nu
34. Billigare Bensin
35. Inpoc
36. Windows Live
37. Bytbil
38. Privata Affärer
39. IDG
40. Emunity
41. Dagens TV
42. Västtrafik
43, Upsala Nya Tidning
44. Bokfynd
45. Mobil.se
46. Nerikes Allehanda
47. Lunchinfo
48. Arla
49. Vinbanken
50. Skistar
Sajterna granskades under juni och juli 2006 och valdes ut och bedömdes utifrån följande kriterier:
1) Sajten ska fungera i en normal mobiltelefon med gprs- eller 3g-uppkoppling och läsare för wap (wml) eller xhtml. Sajterna har inte testats i enheter med större skärmar eller med särskilda webbläsare, som handdatorer eller smartphones.
2) Tjänsten ska vara på svenska,
3) nå målgruppen på ett innovativt sätt,
4) ha rätt innehåll för mobilen,
5) ha en tydlig avsändare.
Sajtens mobilitet är det vi framför allt har värderat. Det vill säga hur viktigt eller roligt det är att just den sajten är mobil.