Det är inte länge sedan som skolor och universitet fortfarande nöjde sig med sajter som kändes minst ett decennium ur led. Det fanns en massa saker som studenter behövde göra digitalt för att allt skulle funka, men det betydde inte att hemsidorna nödvändigtvis gjorde något av det enkelt.
Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster
Som tur är har utvecklingen kommit ikapp de flesta, och numera är det nästan lika pedagogiskt på nätet som man hoppas att det är i undervisningssalarna. Minsta doktorand kan klara av att navigera sig runt och hitta den information de behöver antingen praktiskt eller filosofiskt. Dessutom börjar också sajterna se allt snyggare ut. Snart är det nästan inget kvar som behöver skapa onödig ångest för små kunskapssökare.
Vinnare: Södertörns högskola

En första eloge direkt: Att bygga om en sajt helt från grunden ska inte underskattas; det är ett himla meck. Att dessutom bygga om den inte bara för att bli snyggare eller ”smartare” utan faktiskt fokusera på användarvänlighet är tyvärr inte givet. Men Södertörns högskola har gjort sitt bästa för att sajten ska vara enkel att navigera och faktiskt erbjuda allt det som både existerande studenter och tilltänkta kan behöva. Det finns till och med en ljuvlig ”hur gör jag”-avdelning där man kan hitta alla de praktiska saker som man faktiskt undrar över, typ olika teknikfrågor eller hur tentorna funkar, som måste ha besparat många svordomar och kokande hjärnor.
FAKTA:
Sajtansvarig: Kenneth Wall, kommunikationschef
Antal heltidstjänster: 2
Sajten är byggd av: Sitevision/Soleil
Unika besökare per vecka: ca 18 000
Här är de övriga sajter inom utbildning som hör till Sveriges bästa 2020:

Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet är kvar på listan och fortsätter att förbättra och utveckla. De har satsat på att sajten ska vara så mobilvänlig och tillgänglig som möjligt, och erbjuder ett antal olika poddar inom olika ämnen som inte bara känns som reklam för skolan utan bjuder på en hel del riktigt intressant innehåll.

Skillbreak
När mer och mer blir digitalt – och särskilt just nu när folk kanske inte vill samlas i köttet – kan det verka övermodigt att satsa på fysiska kurser. Men Skillbreak är inte bara ett bra ställe att hitta kurser för den som vill pyssla eller sjunga eller vad det nu kan vara, både online eller på plats. Det är också en plattform för folk som vill hålla kurser, och även många av experterna som annars håller dem fysiskt har kunnat flytta online.

Skånegy
Valfrihet och valtvång – Skånegy är en webb för den som ska välja gymnasium i Skåne och har gjort sitt yttersta för att det ska bli så lätt och tillgängligt som möjligt (med den outtalade asterisken att tonåringar alltid kommer vara skeptiska till allt). Informationen finns tillgänglig i olika format och anpassas för vilken tid på året det surfas in, så att det som är viktigast månad för månad är det som visas först.

Umeå Universitet
Umeå Universitet har fortsatt jobba med tillgängligheten men egentligen skulle de kunna få en guldstjärna och pallplats bara för att de har tänkt på att göra det lättare att hitta forskare och personal, och utvecklat en ny forskningssajt. Det kan vara väldigt svårt att hitta vad en institution eller person håller på med, och att erbjuda det på en bricka innebär tumme upp från Topp-juryn.
Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster