Det har pratats mycket om delningsekonomin de senaste åren och för ett år sedan gjorde kategorin för delningstjänster debut i Topp100-listan. Möjligtvis har coronapandemin bromsat upp utvecklingen en aning eftersom lusten att dela prylar inte är lika stor just nu, men vi tror ändå på konceptet och hoppas på stark återväxt när pandemin är ett minne blott.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster

Helt klart är att många teknikentreprenörer har fortsatt storslagna planer på hur vi ska använda appar och tjänster på nätet för att hitta tillfällig arbetskraft eller dela med oss av saker som vi inte använder så ofta. Inte minst hållbarhetsperspektivet, som blir allt viktigare, talar för detta.

Den så kallade gigekonomin fortsätter att växa men har också fått en hel del kritik på sistone. Självklart är det av största vikt att de som får sina tillfälliga uppdrag via olika appar och digitala tjänster får skälig lön och vettiga arbetsförhållanden, så vi ser det som mycket positivt att medierna och allmänheten har fått upp ögonen för dessa frågor.

Vinnare: Tiptapp

topp100

Tiptapp har sannerligen inte haft någon enkel resa. En inte helt oproblematisk relation till myndigheterna ledde till ett tillfälligt förbud i Stockholm, men man var snabbt på banan igen. Det här är en appbaserad tjänst som ger oss många möjligheter. Det handlar inte bara om att bli av med avfall som ska köras till återvinningscentralen, utan du kan också arrangera transporter av otympliga prylar som köps via Blocket, leverera mat till en sjuk vän eller få hjälp med att handla något i en butik.

Det går lätt och snabbt att hitta någon som vill hjälpa dig med transporter och tack vare ett betygssystem ser man snabbt vilka som varit med ett tag och byggt upp ett förtroende hos sina uppdragsgivare. Vi uppskattar möjligheten att chatta direkt i Tiptapps app, en nyhet för i år. Tidigare var det sms-kommunikation som gällde.

FAKTA:

Ansvarig för sajten/apparna: Tim Bjelkstam, VD
Antal heltidstjänster: 8
Sajten är byggd av: Tiptapps produktutvecklingsteam
Unika besökare per vecka: ca 30,000

Här är de övriga delningstjänsterna som är bäst i Sverige 2020:

topp100

Hygglo
Hygglo är tjänsten som låter privatpersoner dela på allehanda prylar, antingen genom att hyra ut eller att hyra av någon annan. Utbudet är stort och sajten lättanvänd, så nu finns det egentligen ingen ursäkt att köpa på sig ännu fler prylar som kanske inte ens får plats i ditt redan överfulla förråd.

topp100

Taskrunner
Taskrunners smarta app gör det busenkelt att lägga ut önskemål om uppdrag som du vill ha utförda och bli sammankopplad med en lämplig utförare. Alla involverade omfattas automatiskt av en försäkring, en viktig trygghetsaspekt, och Taskrunner ser till att betalningen slutförs först när kunden är nöjd med uppdragets utförande. 

topp100

Voi
De är både älskade och hatade, men en sak är säker: elscootrarna har blivit ett naturligt transportmedel för många människor som vill förflytta sig kortare sträckor i storstäderna. Svenska Voi har ett app-baserat koncept som är smidigt att använda och fortsätter att utveckla sitt erbjudande. Nyligen meddelade man till exempel att man samarbetar med Luna för att förse elscootrarna med teknik som ska kunna upptäcka fotgängare och farliga trottoarkanter och därmed minska olycksrisken. Och än viktigare, tekniken ska också bidra till att minska kaoset med parkerade scootrar, även om det återstår att se om man lever upp till sina löften.

topp100

Yepstr
40 000 ungdomar som letar efter jobb kopplas ihop med dem som behöver hjälp med bland annat trädgårdsarbete och barnväkteri i Yepstrs smarta tjänst. Det känns tryggt både för uppdragsgivare och arbetstagare att använda sig av Yepstr, bland annat tack vare kravet på Bank ID som identifikationsmetod och man finslipar ständigt funktionaliteten för att förbättra tjänsten.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster