Vilket år som helst är det viktigt att kunna hitta stöd och hjälp när man är orolig och mår dåligt. Men ett år som detta blir det extra uppenbart hur sköra både vi som människor är, och hur mycket vi behöver systemen och tjänsterna som försöker hjälpa oss. När hundratusentals människor undrar samma saker, behöver samma saker – eller behöver andra saker samtidigt som de där andra anstormar växlar och chattar – är det tacksamt att ha sajter som är förberedda och kan svara snabbt på nya behov, och som redan i grunden är till för den som sannolikt är lite för stressad för att kunna hantera en krånglig hemsida.
Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster
När man är liten och rädd och har ont vill man ha en trygg hand att hålla. Ibland måste den handen vara digital, och då är det både viktigt och fint att den vet vad den gör.
Vinnare: 1177 Vårdguiden

Det går nästan inte att kritisera 1177 för att sajten då och då fick hicka av anstormningen under året. En viktig samhällstjänst borde förstås ha högsta beredskap, men ibland är verkligheten större än alla förberedelser. Dock: De svarade snabbt mot pandemin med information som förstås fanns på flera språk, bokningshjälp, och med ett quiz som enkelt gav svar på om du borde söka vård eller ta hand om dig själv hemma – eller om det lät som att du inte ens hade covid alls. Klart mer tillgängligt och lugnande än att försöka läsa igenom olika symptomlistor och rekommendationer. Även i övrigt fullt med information och hjälp som är lätt att navigera och hitta.
FAKTA:
Sajtansvarig: Anna Eklund
Antal heltidstjänster: 17 i redaktionen och ca 10 utvecklare
Sajten är byggd av: Inera har byggt den tillsammans med underleverantören Knowit på ett system från Episerver
Unika besökare per vecka: 2-2,5 miljoner unika användare per vecka
Här är övriga sajter och appar för vård och hälsa som är bäst i Sverige just nu:

29k
Appen är döpt efter de 29 000 timmar vi i genomsnitt har på jorden. Tanken är att 'göra för psykologisk utveckling vad Wikipedia gjort för kunskap' genom att koppla ihop användare både med proffs och med varandra, men de är noga med att det inte är till för akuta eller djupare problem utan för att hantera mer generella tillstånd och funderingar. Bakom står bland andra en av Klarna-grundarna.

Alltid öppet
Redan innan ni-vet-vad var Stockholms län en stor patientgrupp, men efter blev det ännu mer viktigt att kunna administrera och kommunicera med invånarna. Alltid öppet är en app som både låter oss boka och hålla koll på våra läkartider eller andra möten, och där du kan ha videomöten med läkare, psykologer, eller andra som du vill ha hjälp av. Enkelt, funktionellt och bra.

Apotek Hjärtat
Den första snabba motiveringen här var ”känns minst som en beautybutik av apoteken” - vilket faktiskt inte ska underskattas. Apotek är trots allt främst en del av sjuk- och friskvården, kan man tycka. Men framför allt har Hjärtat en sajt där det snabbt går att hitta information om olika praktiska saker man faktiskt kan vilja veta.

Distriktstandvården
När det gäller tandläkare vill man nog se till att avlägsna så mycket friktion som möjligt, så att användaren inte bara tänker att asch, det där verkar krångligt, och lite lägligt glömmer att försöka igen. Kedjan erbjuder både information och personal för många olika språk, erbjuder digital hälsodeklaration innan besöket, och låter dig enkelt ”snooza” ditt besök istället för att avboka eller boka om.
Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster