De senaste åren har många tidskrifter tvingats till en svår balansgång på nätet. Den digitala närvaron har blivit allt viktigare samtidigt som den tryckta produkten i många fall fortfarande är en betydande intäktskälla, om än i allt lägre grad.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster

Men det finns också aktörer som helt har lämnat pappersvärlden bakom sig för att enbart satsa på nätet och faktum är att kategorin för tidskrifter bjuder på mer nytänkande än de flesta andra kategorier i årets Topp100. Här är årets fem bästa tidskrifter på nätet:

Vinnare: Veckorevyn

topp100

Det är imponerande att ett så anrikt varumärke som Veckorevyn, som funnits i över 80 år, har lyckats göra en digital omställning som känns helt självklar. Man har en tydlig röst och har det senaste året gått från klarhet till klarhet.

Veckorevyn är ett tydligt exempel på att man kan blanda en horoskop-podcast och lättsamma artiklar med tunga granskningar utan att skrämma bort läsarna i kärnmålgruppen. Man har dessutom en högprofilerad chefredaktör som syns i många olika sammanhang, bland annat som krönikör i kvällstidningen Expressen.

Så sent som förra veckan engagerade man sig i coronakrisen och arrangerade en livesänd frågestund med statsministern. Under hashtaggen #räddajulen vill man få svenska folket att bidra till minskad spridning av coronaviruset.

Man har också den spännande satsningen "ansvarsfull SEO" som innebär att man vill fånga upp exempelvis potentiella köpare av droger för att i stället informera dem om farligheterna och få dem på andra tankar.

FAKTA:

Ansvarig för sajten/apparna: Irena Pozar
Antal heltidstjänster: 1
Publiceringsverktyg: Wordpress
Sajten är byggd av: Carl Grape
Unika besökare per vecka: 100 000

Här är övriga tidskriftssajter som hör till Sveriges bästa 2020:

topp100

Chef

Med sitt stenhårda fokus på målgruppen och en sajt som ständigt är under utveckling är det inte så konstigt att Chef har parkerat på Topp100 sedan flera år tillbaka. Chef är inne på helt rätt väg och blir allt bättre för varje år.

topp100

Dagens arbete

Dagens Arbete har en ny, snygg sajt med många ingångar på startsidan som omedelbart suger tag i läsaren och en ambitiös satsning på datajournalistik. Framförallt låter vi oss imponeras av den tunga, undersökande journalistiken som redaktionen har levererat, bland annat den uppmärksammade reportageserien Knarket i industrin.

topp100

Market

Market är branschtidskriften som bjuder på ambitiös journalistik med liveflöden, vassa analyser och en filmad podcast som genomgående håller hög kvalitet. Under det gångna året har man fortsatt att utveckla sitt digitala prenumerationserbjudande med ytterligare en medlemsnivå samt onlineutbildningar.

topp100

Vi

Tidningen Vi har länge varit synonym med kvalitetsjournalistik om kultur och samhällsfrågor, men har stått inför en tuff utmaning med en lite äldre målgrupp som kanske inte är de första att ta språnget digitalt. Nu erbjuder man en digital prenumeration som ger tillgång till allt innehåll på den snygga och sparsmakade sajten (och även i appen) och dessutom möjlighet att lyssna på alla artiklar. Det är inte heller någon robotgenererad, opesonlig uppläsning utan i många fall skribenten själv som läser upp sin text. En annan uppfriskande detalj är att prenumeranter inte störs av annonser, en ovanlighet i dagens medievärld.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster