2020 blev året då vi beställde hem mat och lagade mat hemma – vare sig vi ville eller inte. Och ingenstans är det lättare att hålla avståndet när man handlar mat än på nätet. Vissa av sajterna i mat-kategorin är nästan imponerande ambitiösa i hur de utvecklat sina tjänster och sitt innehåll, så att det finns både hjälp och underhållning för den som är hungrig och trött.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster

Vi nöjer oss inte längre med en lista recept om än så stor, eller med ett utbud av varor och köp-knappar. Vi vill ha tips, råd, video, appar som kan sätta ihop en måltid och ersätta råvaror, eller förslag på saker som påminner om det vi brukar handla. Samtidigt ska man inte underskatta enkla sajter som gör en sak och gör den bra. Även i instängdhet kan man vilja laga billig enkel och god mat. Eller förstå vad innehållsförteckningen faktiskt betyder.

Vinnare: Ica

topp100

Ica gör sitt bästa för att kunna stå till tjänst oavsett vilken ambitionsnivå du ligger på för dagen. Givna appar som inköpslista eller ”stammis”-appen där du kan kolla dina poäng och erbjudanden har fått sällskap av Pronto, där du kan beställa både vanliga varor och färdiglagad mat hem till dörren, och Innit som låter dig pussla ihop recept och listor i moduler, så att du inte behöver tänka själv om vad som passar ihop eller hur du ska ersätta innehåll. Och sen förstås allt det vanliga på hemsida och appar – recept, tips, och hjälp med hållbarhet. Och senaste veckornas reklamfilmer!

FAKTA:

Sajtansvarig: Ann-Sofie Borg (innehåll) Nikko Harrison (utveckling och ux/design)
Antal heltidstjänster: Innehåll 10 -15 pers, utveckling och UX/design ca 45 pers
Sajten är byggd av: Internt ICA (EPI Server)
Unika besökare per vecka: ca 5 miljoner

topp100

Köket.se

Köket.se har tagit hem den här kategorin mer än en gång, och de har inte legat på latsidan och vilat på lagrarna. Eller lagerbladen. Du kan till exempel få tips på dryck till olika maträtter eller ingredienser. Satsningen på mat-TV fortsätter med Köket Play, där flertalet kändiskockar delar med sig av tips och recept. Om du inte är nöjd där erbjuder de också numera videokurser om hur du blir riktigt bra på till exempel tårtor eller såser. (Ja, det är Tommy Myllymäki som är såslärare.)

topp100

Mat.se

Det blev lite kaos när alla försökte beställa mat samtidigt för att inte behöva gå i matbutiker, men mat.se gjorde sitt bästa för att få det att funka. Sedan förra året har de utvecklat sina algoritmer och funktioner och när ni-vet-vad slog till lanserade de Matjouren, en nätbutik särskilt för äldre och folk i riskgrupper så att de garanterat kunde få hem mat. Som en bonus är deras blogg lagom hurtig men faktiskt ganska givande.

topp100

Under tian

Portionen under tian. Gör precis vad det står på burken, som det heter. Recept och inköpslistor för mat som funkar lika bra den 23e i månaden som den 26e. Men också artiklar med tips och annat matnyttigt. Samarbetar dessutom med mat.se så att man kan få en färdig inköpslista utifrån deras ”300-kronorsvecka”.

topp100

Äkta vara

Brasklapp: Ibland kan det vara lite enerverande för att inte säga ohederligt med en viss sorts språk kring ”tillsatser” och ”e-nummer” eftersom de blir som kod för ”onaturligt”. Men samtidigt är det viktigt att diskutera vad som faktiskt är i maten vi äter, och vad matproducenter försöker komma undan med. Äkta vara är en konsumentförening som arbetar för att det du äter ska vara det du tror att det är, och deras hemsida gör det enklare att att göra just det.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster