Att guida besökarna är inte bara sökmotorer förunnat, det finns en mängd tjänster som bygger på precis samma idé, men genomför den betydligt mer fokuserat. Det är exempelvis inte det minsta svårt att hitta en produkts officiella webbplats med en snabb sökning på Google, men även om du får träffar på diverse återförsäljare så vet du inte om det är de billigaste – eller bästa – alternativen som hamnar överst. Det handlar ju mer om sökmotoroptimering, och mindre om vem som har det bästa erbjudandet.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster

Det är därför det finns en mängd jämförelsesajter av olika slag, för det är ett av få sökområden där Google inte har total dominans. Och ibland är det inte ens så uppenbart som att hitta billigaste tv:n eller lägsta räntan.

Vinnare: Offerta

topp100

Offerta är en tjänst som hittar företaget du behöver till tjänsten du vill ha utförd. Beskriv dina behov och skicka in till Offerta så kommer företag lämna offerter på jobbet – och du kan jämföra i lugn och ro. Man uppger sig ha över 28 000 kontrollerade företag som är redo att stå till tjänst inom en mängd olika branscher. Offerta är en smidig tjänst oavsett om du behöver en flyttfirma, elektriker, eller ekonomisk rådgivning – utbudet är omfattande. Tack vare ett lättanvänt system är det enkelt att ta in offerter och jämföra dem, även om du annars inte hade haft en aning om vart du skulle vända dig.

Fakta:

Ansvarig för sajten: Anna Bergius VD/Per Klaar CPTO
Antal heltidsanställda: 47
Publiceringsverktyg: Egenutvecklat
Sajten är byggd av: Offerta
Unika besökare per vecka: 32 000

Här är de övriga sök och jämför-sajterna som hör till Sveriges bästa 2020:

topp100

Compricer

Compricer har varit med länge och det är kul att se hur de fortsätter att utvecklas och jobba med innehåll jämte jämförelsetjänsterna. Ekonomiskolan varvas med blogginlägg och tips samt analyser kring marknaden i coronapandemin. Detta kompletterar de privatekonomiska jämförelsetjänsterna som Compricer erbjuder, med lån, sparande, och försäkringar i fokus. En fortsatt stabil aktör med andra ord.

topp100

Prisjakt

Prisjakt har jämfört prylar av alla de slag sedan 2002, men det känns som att det är först nu som tjänstens utseende har kommit ikapp tiden – den nya versionen lanserades under 2019 till svidande kritik på bland annat det egna forumet MinHembio. Men sedan dess har design och funktion slipats ytterligare och Prisjakt fortsätter vara en självklar plats att jämföra priser på prylar. Pluspoäng för att man fortsätter erbjuda den äldre versionen av tjänsten för de som absolut inte vill ta klivet in i den responsiva webbvärlden.

topp100

Qasa

Qasa är en digital plattform för att såväl hitta som hyra ut lägenheter i andra hand, något som många boende i storstadsregionerna vet kan vara en vansklig affär. Med Qasa som mellanhand minimeras riskerna att bli blåst, vilket förstås kostar en liten slant av hyresintäkten för lägenhetsinnehavaren, men även innebär att man kan sova lite bättre om natten. För de som söker lägenhet så kan man söka och jämföra på en mängd kriterier, och dessutom känna sig trygg i såväl avtalsskrivande som kommunikation med lägenhetsinnehavare. Det är ingen slump att Qasa växer med rekordfart, för alla måste ju bo någonstans, och om det innebär en storstadsregion så är det ofta andra hand som gäller.

topp100

Zmarta

Zmarta har tagit jämförelsekonceptet så långt det bara går och erbjuder jämförelser av allt från bil- och huslån, till elavtal och försäkring. Man har till och med en tjänst för att jämföra företagslån, något som inte är särskilt vanligt. Tjänsten räntebetyg är förvisso ganska lättviktig, men med några enkla frågor kan Zmarta guida dig till nästa steg för bättre lånevillkor – tydligt och enkelt.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster