Coronapandemin fick e-handeln i Sverige, liksom i övriga världen, att plötsligt gå på högvarv. Den omställning som redan var påbörjad fick en rejäl skjuts när människor inte ville trängas i fysiska butiker.

Men det innebär inte att e-handlarna kan luta sig tillbaka. Konkurrensen är stenhård med många nya aktörer på marknaden och nu har också e-handelsjätten Amazon klivit in på den svenska marknaden, något som föregåtts av flera år av rykten. Hur detta kommer påverka svensk e-handel, som präglas av många mindre, fristående aktörer, återstår ännu att se.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster

Liksom i övriga kategorier i Topp100 växer den mobila plattformen allt mer i betydelse inom e-handeln. Det är bara en tidsfråga innan den är den enskilt största köpplattformen och det är livsavgörande för e-handelssajterna att de också kan erbjuda en mobil och trygg köpupplevelse.

Vinnare: Asket

topp100

Avskalat, enkelt och snyggt. Hela konceptet bakom klädesmärket Asket bygger på kvalitet före kvantitet och det är något som också sätter sin prägel på sajten. Oavsett om du besöker mobilsajten eller sitter framför datorn är det enkelt att snabbt hitta rätt eller att få hjälp att göra det via en inbjudande chattfunktion.

Asket har tagit fram en spännande lösning på utmaningen att välja rätt storlek. Genom att samla in data om returnerade plagg har man byggt en pålitlig tjänst, Size Finder, som gör det enklare att välja rätt storlek av olika plagg för just din kroppstyp genom att svara på ett antal frågor.

Hållbarhetsfrågor är också i fokus på Askets sajt, något som innebär att man redovisar vilka resurser som tas i anspråk för att tillverka dina klädesplagg. Och då pratar vi om riktigt detaljerad information, som hur mycket koldioxid som släpptes ut, vattenförbrukning och energiåtgång. Man är också öppna med var i världen som plaggen tillverkas, varenda fabrik redovisas på en särskild undersida.

FAKTA:

Ansvarig för sajten/apparna: CMO
Antal heltidstjänster: 12
Publiceringsverktyg: Storyblok
Sajten är byggd av: MadePeople
Unika besökare per vecka: 30k

Här är de andra e-handelssajterna som hör till de bästa i Sverige 2020:

topp100

Care of Carl
Care of Carl har parkerat på Topp100-listan sedan ett par år tillbaka och detta av en god anledning. Man har en snygg, lättnavigerad sajt med otroligt bra presentation av produkterna. Förutm detaljerad information om mått med mera kan vi skapa en personlig stilprofil där till och med en rådgivare kan ringa upp och tipsa om olika plagg.

topp100

Lyko
Med ett urstarkt utbud och en snygg sajt känns det nästan som att flanera på NK:s parfymavdelning när man besöker Lykos sajt. Vi uppskattar att man lyfter fram kundrecensioner och har ett brett utbud av videoinnehåll med tips – tyvärr verkar de senare ha tappat fart de senaste månaderna.

topp100

Skincity
Skincity är ytterligare en kosmetikasajt som känns både snygg och modern. Det faktum att man kan chatta med hudterapeuter och göra ett hudtest för att hitta rätt produkter gör att man som kund direkt känner att man är i trygga händer. Känslan av trygghet och att man kan lita på sin e-handlare är av yttersta vikt.

topp100

Stronger
Stronger är raka motsatsen till Care of Carl på så sätt att man enbart säljer träningskläder för kvinnor. Man har en snygg modern sajt med många bilder och satsar på det heta konceptet liveshopping, där en känd influencer visar en kollektion i realtid medan kunderna kan chatta och köpa produkter under tiden. Med 649 000 följare på Instagram visar Stronger att man verkligen har lyckats med satsningen på sociala medier.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster