Entusiasm för sin kulturyttring är den gemensamma nämnaren för sajterna på årets lista, för när vi alltmer insuper kultur och nöjesbevakningen från sociala medier och dags- samt kvällstidningar, då får sajterna nischa sig lite extra. Det är också där, när en redaktion berättar om något de verkligen älskar, som vikten av den här typen av sajter blir så tydlig. Du får så mycket mer än en recension varje fredag, du får ett konstant flöde av det du är intresserad av. Det är viktigt att bevara.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster

Vinnare: Gaffa

topp100

Gaffa är en musiksajt (och gratistidning) som varit med ett bra tag, sedan 2010 faktiskt. Sedan dess har man matat framför allt de som gillar pop och rock med recensioner, artiklar och nyheter om stora som små akter och artister. En behagligt uppkäftig ton gör Gaffa lättillgänglig oavsett om ditt musikintresse är stort eller går i vågor. Den här vinsten är för lång och trogen tjänst, och för att de faktiskt bara blir bättre och bättre.

Fakta:

Ansvarig för sajten: Daniel Horn
Antal heltidstjänster: 4
Publiceringsverktyg: Homemade (Laravel/PHP)
Sajten är byggd av: Mediaworkers/Pravda/Gaffa
Unika besökare per vecka: 100 000

Här är de övriga kultur och nöjessajterna som hör till Sveriges bästa 2020:

topp100

Boktugg

Boktugg bevakar bokbranschen, med allt från förlagsinformation, trendspaningar och intervjuer, till runor över bortgångna branschprofiler och författare, samt förstås de senaste nyheterna. Sajten, inklusive det digitala Magasinet Boktugg, är gratis att läsa men det finns även betalt innehåll för de som arbetar inom förlagsbranschen, samt Boktugg Insider med skrivtips för författare. Boktugg fyller en viktig funktion i dagens litteraturvärld, och kommer förhoppningsvis fortsätta göra det i framtiden med.

topp100

Hymn

Hymn vill vara nätets nördigaste musikmagasin och ägs av Rockfoto Bildbyrå. Det är typexemplet på en entusiastprodukt, för alla skriver ideellt på Hymn. Recensioner och intervjuer blandas med reportage och tillbakablickar, för musik handlar ju inte bara om det senaste. Därför tycker vi att Hymn är en kulturgärning värd att uppmärksamma.

topp100

podcasts.nu

Om du letar efter en ny podcast att sträcklyssna på, eller bara vill se vad som är populärt just nu, så är podcasts.nu tjänsten för dig. Förutom att se kategoriserade listor på poddar, inklusive en topplista, så kan du lyssna på dem direkt på sidan utan några krångliga appar. En enkel och smidig tjänst för såväl poddälskare som nyfikna.

topp100

TVdags

TVdags guidar såväl hemarbetaren som karantänsittaren till bättre tv-program, oavsett om de beskådas på en streamingtjänst eller linjärt. Behöver du något att titta på så har de en sida, kallad Play, med det bästa på streamingtjänsterna. Utöver redaktionellt innehåll har man även en tablåtjänst som du kan anpassa till dina favoritkanaler. Kort sagt, en bra sajt för alla som älskar tv.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster