Det är ingen slump att många kommunsajter är snarlika i såväl funktion som utformning – de har ju samma uppdrag allihop, nämligen att guida invånarna till den information eller tjänst som eftersöks. I år har det handlat ganska mycket om vad för bestämmelser som gäller under coronapandemin, samt vilka evenemang som kan tänkas ha blivit inställda. På den fronten har så gott som alla kommunsajter gjort ett bra och tydligt jobb, med nästan exakt samma information överallt – en bra sak får man anta.
Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster
Även om formgivningen haltar efter lite på vissa kommuners webbplatser så har de alla gemensamt att det är ganska enkelt att hitta vad man letar efter. E-tjänster är lätta att nå, nyheter visas tydligt, och kommunerna har numera tydliga tillgänglighetsrapporter. Däremot har långt ifrån alla kommit ikapp med den textning av videoinnehåll som är en del i just tillgänglighetsarbetet, av såväl tids- som ekonomiska skäl, och nog kunde man hoppas på lite bättre bildmaterial. Det finns fortfarande jobb kvar att göra på sina håll, således.
Vinnare: Eslövs kommun

Eslövs kommun är årets bästa kommunsajt, mycket tack vare den tydlighet man uppvisar i såväl sin navigering som kommunikation kring allt från pandemi till vägarbeten. Man jobbar aktivt med innehållet och bjuder in till dialog rörande utvecklingen i kommunen. Lägg därtill att man bygger på en öppen källkodsplattform och lyckas, trots kommunens ringa storlek jämfört med andra, sticka ut med sitt arbete gör att det känns extra kul att ge Eslövs kommun detta pris.
Fakta:
Ansvarig för sajten: Marie Carlberg
Antal heltidstjänster: 1
Publiceringsverktyg: WordPress/Municipio
Sajten är byggd av: Whitespace
Unika besökare per vecka: 15 000
Här är de övriga kommunsajterna som hör till Sveriges bästa 2020:

Göteborgs stad
Storstäder har förstås en mängd information som invånarna kan tänkas behöva, och Göteborgs stad är inget undantag. Man anammar registermetoden på förstasidan, vilket kanske inte är det snyggaste man kan tänka sig, men praktiskt ändå, eftersom man lyfter de sidor invånarna mest sannolikt letar efter. Det är enkelt och lättanvänt, vilket är vad man som besökare eftersöker de gånger man besöker sin kommuns webbplats.

Helsingborg
Helsingborg kommun har en lättnavigerad webbplats med tydliga kontaktmetoder, vilka inkluderar såväl e-post som chatt jämte telefonen och faktiska besök. Nyhetsarbetet är gediget, och det är spännande att se hur man anordnar en onlinekonferens inför stadsmässan H22 City Expo som sker sommaren 2022.

Huddinge
Huddinge kommun har en lättsam design med tydliga ingångar till de olika områdena, samt en sökfunktion i centrum. Flera av de viktigare sidorna på kommunens hemsida finns på flera språk, och liksom på många andra kommunhemsidor finns det en funktion för att lyssna på webbplatsens innehåll. Kommunen tillhandahåller även ett frågeforum med tydliga avsändare så att invånarna vet vilka svar som kommer från kommunen självt, ett trevligt initiativ.

Stockholms stad
Stockholms stad har tagit kommunwebbplatser till en helt annan nivå, och helt enkelt registrerat toppdomänen .stockholm. Du börjar på start.stockholm, där grundläggande kommuninformation finns, men allt eftersom du navigerar dig till kärnfrågor eller -tjänster så kommer du till nya webbplatser inom .stockholm-domänen. Allt från cykla.stockholm till trafik.stockholm och boende.stockholm – det är högt och lågt, och är således ett kommunsajt-nätverk snarare än en enda webbplats, vilket verkligen sticker ut.
Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster