Vi är vana vid att sköta våra bankärenden, aktieköp, försäkringskrav, depåer och allt vad det är, själva via nätet, vilket lämpar sig väldigt väl så här i pandemitider. Det kommer nya tjänster hela tiden, för såväl innehavsköp som bokföringshjälp. Gemensamt kan man säga att mycket appifieras, i alla fall de aktörer som verkar i mindre traditionella branscher, medan det står hyfsat stilla hos storbankerna. Men det är klart, det är inte så förvånande att det är uppstickarna som utmanar.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster

Här är årets bästa sajter och tjänster i kategorin finans och försäkring.

Vinnare: Hedvig

topp100

Hedvig är ett försäkringsbolag som bor i din telefon, det är i alla fall så det känns eftersom appen är central i din relation med dem. Händer det något så startar du en chatt, skickar en bild, och så hanteras ärendet där – oftast är saker inte mer komplicerade än ett meddelande eller två, trots allt. Och det fungerar bra, Hedvig tar bort allt det svåra med försäkringar med sin enkla och vänliga framtoning. Det känns verkligen som ett modernt försäkringsbolag.

Fakta:

Ansvarig för appen: Hedvig
Antal heltidstjänster: 55
Publiceringsverktyg: Storyblok
Sajten är byggd av: Johan Palmfjord, Ellen Styrélius, Gustav Eén, Ermir Peci, Margarita Kradjian, Magnus Berg, Carl Lager (in-house)
Appen är byggd av: Oscar Nylander, Sam Pettersson, Isabella Gross, Zak Kjellin, Fredrik Areschoug, Mathias Öhrström, Alexander Segerby (in-house)
Unika besökare per vecka: 22 000
Kunder: över 30 000

Här är de övriga finans- och försäkringssajterna som hör till Sveriges bästa 2020:

topp100

Avanza

Tekniken krånglade så pass att topparna fick gå ut och be om ursäkt mer än en gång, men trots det håller sig Avanza kvar på listan. De fortsätter att ta fram verktyg och idéer för att göra investerande och sparande tillgängligt för fler och fler – bland annat har de satsat på att göra det lättare att hitta och investera i hållbara fonder eller aktier, och utvecklat bättre börsdata för internationella aktier.

topp100

If

Förra årets vinnare fortsätter sina ansträngningar att vara så användarvänliga som möjligt. Till exempel är det nu mycket lättare att se sin arbetsgivares försäkringar, eller att registrera försäkring för flera företagsbilar om man har firma. Lättnavigerat och pedagogiskt vilket inte ska underskattas när man väl behöver hjälpen.

topp100

Klarna

Ingen kan undgå Klarna längre, det är en så självklar betalleverantör när vi handlar våra saker på nätet att många väljer e-handlare utifrån vilka som erbjuder ”köp nu, betala senare” med just Klarna. Lägg därtill Klarnakortet med stöd för Apple Pay, och reklamkampanjer med Snoop Dogg, och det blir närmast omöjligt att inte ha med Klarna på en lista som denna.

topp100

Red Flag

Red Flag, som numera är en del av Bokio, erbjuder såväl enkel start av företag – enskild firma eller aktiebolag – som automatisk bokföring. Allt du behöver göra är att fota dina kvitton, skicka dina fakturor via tjänsten, samt (helst) betala dina utgifter med det Mastercard du får från Red Flag. Prislappen börjar på 495 kronor/månad, men då ingår all bokföring, och allt hanteras snabbt och lätt i tjänsten. När man lägger ihop tjänsterna blir det en synnerligen trevlig ekvation, framför allt för småföretagare som inte är vana vid bokföringens alla nöjen.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster