Organisationer har ofta en stor närvaro i våra liv utanför nätet. Det kan vara på konferenser, evenemang, årsmöten eller i medlemstidningar. Men i en allt mer digital värld, och särskilt under detta år, hänger det mer än någonsin på den digitala närvaron. Där ska nya intressenter bemötas samtidigt som medlemmars behov ska tillgodoses.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster

Det handlar inte bara om att finnas tillgänglig med information utan även att tydligt förmedla sina värderingar, erbjuda medlemsförmåner, e-tjänster, kunskap, resurser, inspirerande innehåll och såklart att göra det enkelt att bli medlem eller skänka pengar.

Vinnare: Akademikernas A-kassa

topp100

Akademikernas är Sveriges största A-kassa och samlar personer med högskoleutbildning eller som är studenter. De har lyckats skapa en sajt som på ett snyggt och enkelt sätt både informerar och gör det enkelt att bli medlem.

Sidan är lättnavigerad och funkar lika bra på datorn som i mobilen. Som medlem kan du logga in för att få information om ditt medlemskap, hålla koll på dina inbetalningar, ansöka om ersättning och mycket mer.

Du kan enkelt hitta till ”Vanliga frågor” genom den lilla gula fliken som följer med dig på förstasidan. Du kan även chatta med ”Acke”, Akademikernas egen chattbot – något man inte ser så ofta på organisationers sajter. Snyggt!

Med den enkla uträknaren på sajten kan du snabbt se en uppskattning av vad du skulle få i ersättning om du blev arbetslös. Viktig information för de som funderar på om de ska gå med i eller byta A-kassa.

En ny funktion sedan sommaren 2020 är att 80 procent av de som ansöker om ett nytt medlemskap kan få det godkänt direkt tack vare den helt digitaliserade ansökningsprocessen. Utveckling pågår även för att göra utträdet lika enkelt och automatiserat.

Akademikernas jobbar också med eget innehåll som tips på hur du hanterar en rättshaverist eller hur du kopplar bort jobbet under semestern.

FAKTA:

Sajtansvarig: Annika Stenberg, kommunikationschef
Antal heltidstjänster: 0,2
Publiceringsverktyg: Umbraco
Sajten är byggd av: Designad och fotad inhouse. Camelonta är teknikbyrån som byggt den.
Unika besökare per vecka: cirka 15 000.

Här är de övriga organisationssajterna som tillhör Sveriges bästa 2020:

topp100

IF Metall
IF Metall har över 300 000 medlemmar inom den svenska industrin. Deras sajt är enkel, avskalad och lätt att navigera.

Det är enkelt att hitta information för medlemmar, förtroendevalda och arbetsgivare. IF Metall har förstått att ”less is more” på webben och jobbar med lättlästa, kortare texter och punktlistor. Mycket bra ur tillgänglighetssynpunkt. Sidan kan även översättas med Google translate.

I inloggat läge får du tillgång till information om ditt medlemskap, webbshop, A-kassan och mer.

Som svar på coronapandemin har en ny fråga/svar-sida upprättats med massor med information både om arbetsmiljö och medlemmarnas rättigheter. IF Metall erbjuder även sin introducerande utbildning om att bli medlem i distansformat där du lär dig om kollektivavtal, facket och försäkringsskydd.

topp100

Internetstiftelsen
Internetstiftelsen, tidigare känt som IIS, var med på Topp100-listan 2018 men har sedan dess gjort en stor uppdatering av sitt varumärke och grafiska profil. Vilket även så klart inneburit en stor renovering av sajten.

Internetstiftelsen är en oberoende organisation som ansvarar för toppdomänen .se och verkar för ett internet som ”bidrar positivt till människa och samhälle”. Något som tydligt återspeglas i den nya sajten och varumärket.

Sajten är, precis som man kan vänta sig, snygg och lättnavigerad. En viktig del av det som gör att Internetstiftelsen förtjänar en plats på Topp100 är det stora fokuset på utbildande material och innehåll. Under fliken ”Kunskap” hittar du artiklar med internetkunskap, videoserier och poddar. Det finns även en hel avdelning med innehåll riktat mot skolan. Allting är gratis och håller hög kvalitet.

Internetstiftelsen står även bakom en rad populära internettjänster som Bredbandskollen och Internetmuseum.

topp100

Majblomman

De flesta känner nog igen majblomman genom den tid på året när gulliga barn utanför lokala matbutiker säljer små pins med färgglada blommor. Majblomman är en ideell barnrättighetsorganisation som jobbar för att motverka barnfattigdom.

Majblomman har en snyggt utformad sajt som trots den enkla framsidan samlar en stor mängd information om föreningen och dess arbete. Sajten har även ”Medlemssidor” för inloggade medlemmar, färdiga lektionsplaner för skolor och annat innehåll.

Coronapandemin satte stopp för den årliga majblomsförsäljningen vilket tvingade Majblomman att överge sitt över 100 år gamla framgångsrecept och istället snabbt dra igång en digital insamling. På några veckor lyckades de digitala initiativen dra in över 10 miljoner kronor. Det kan låta mycket men ska jämföras med 2019 då majblomsförsäljningen drog in 67 miljoner.

Även om det blev ett stort tapp så beundrar vi att Majblomman utan förberedelse eller tidigare erfarenhet lyckades genomföra denna digitala kampanj! Den som vill stötta Majblomman under övriga året kan på sajten hitta ”Blombutiken”, en enkel webbshop som ger organisationen ett digitalt ben utöver den traditionella försäljningen.

topp100

Sveriges kommunikatörer

Att Sveriges ideella medlemsorganisation för kommunikatörer har en bra sajt kanske inte kommer som någon stor överraskning. Här visar organisationen att de förstår sin målgrupp och sätter deras behov och intressen i första rummet.

Istället för att gå direkt på ”Bli medlem”-budskapet så läggs fokus på sajten på tips och verktyg, utbildningar och andra kunskapsbetonade erbjudanden. Ett väldigt snyggt och effektivt sätt att direkt visa på medlemsnyttan!

De många kurserna som erbjuds på sajten är öppna för alla som vill, men medlemmar har rabatt. På så vis blir Sveriges kommunikatörers sajt en kunskapshubb och inte bara en sida för medlemmarna.

Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster