Hållbarhet har funnits med som kategori för Topp100 sedan 2019 och känns i år, 2020, mer aktuellt än någonsin och många nya aktörer har kommit in på spelplanen.
Årets vinnarlista är alla sajter och appar som försöker göra det både enkelt och kul att ta beslut i vardagen som leder till en mer hållbar värld.
Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster
Det är tydligt att de nättjänster som lyckas är de som skapar win-win-win-situationer där både företaget, kunden och planeten får ut något positivt av det hela. För att locka in användare krävs det också att tjänsterna är grafiskt tilltalande och att gränssnitten är enkla att förstå och använda.
Vinnare: Deedster

Deedster tog sig in på Topp100-listan även förra året då de visade att det var möjligt att motivera sig själv och andra att ta hållbara beslut genom tävlingsmoment. Då riktade de sig mot företag och organisationer. I dag kan även privatpersoner ladda ned appen och skapa ett konto.
Som användare får du börja med att svara på frågor om ditt liv och din livsstil som gör att appen kan räkna ut ditt klimatavtryck och jämföra det mot genomsnittet i Sverige och andra länder.
Därefter kan du bilda lag tillsammans med vänner och familj, utmana andra lag eller på egen hand ta dig an olika offentliga utmaningar. I utmaningarna tilldelas du ”Deeds” som du utför för att samla badges (märken).
Appen är snyggt och stilrent utformad, med modern och tilltalande grafik och hög användarvänlighet. Det är enkelt att komma igång och gamification-aspekten motiverar dig att klicka vidare och se vad nästa deed kommer bli.
Just den sociala aspekten att bilda lag och utmana andra har ju varit något som Deedster fokuserat på från början, vilket är väldigt smart, då det både är motiverande och roligare att göra saker tillsammans.
FAKTA:
Sajtansvarig: Daniel Dellham
Antal heltidstjänster: Totalt 11 anställda på Deedster varav 8 jobbar tekniskt med plattformens teknik, design och innehåll.
Publiceringsverktyg: För desktop-sajten används Wordpress. Appen finns i två native-versioner, IOS och Android.
Användare: Appen har 25 000 användare och 140 företag har kört ”Deedster Challenge”.
Här är de övriga sajterna som är bland de bästa i kategorin hållbarhet:

Matsmart
Matsmarts webbutik med ”räddade” matvaror som andra butiker inte vill sälja har gjort stora framsteg sedan 2019, då de för första gången kvalade in på Topp100. Med en uppdaterad och moderniserad grafisk profil och lansering i såväl Danmark som Tyskland har Matsmart fortsatt sin resa mot att hjälpa sina användare till både billigare och mer hållbar matkonsumtion.
På Matsmart kan du handla mat där det blivit fel på förpackningen eller som har kort datum. Mat som inte kan säljas i den vanliga butiken och annars skulle slängts. Förutom att det är hållbart så är priserna också rabatterade, så smart i dubbel bemärkelse.
Att handla mat på nätet har ju dessutom blivit högaktuellt under 2020, och då är det ju bra att det finns ett så välutvecklat alternativ att välja som har hållbarhet som koncept i grunden.

Sellpy
Sellpy har digitaliserat och förenklat processen att sälja finare plagg, accessoarer, skor, elektronik med mera online med minimalt med ansträngning för säljaren och en enkel och trygg process för köparen.
Sellpys sajt liknar en vanlig webbutik och det är lätt att navigera mellan kända märken eller per kategori. Eftersom Sellpy själva tar hand om sortering, kvalitetskontroll och fotografering så är det enkelt att hitta bland de upplagda produkterna.
Fenomenet ”bloppis” har funnits länge, där influencers säljer ut kläder och prylar IRL eller på sociala medier. Detta har Sellpy hakat på med sina ”Sellpy stores”, där du kan köpa begagnat från profiler som Bianca Ingrosso eller Viktor Frisk. Ett smart grepp som kan uppmuntra nya målgrupper att handla second hand!

Karma
Karma var tidiga med konceptet att ”rädda mat”. Genom att registrera ett konto i appen kan du köpa mat från restauranger, kaféer och matbutiker som har produkter över eller med kort datum. Perfekt för den som både vill leva billigt och hållbart men också gärna äter ute.
Karma gör det enkelt att hitta ”deals” i närheten genom den personifierade upplevelsen i appen som baseras på din position.
Appen bidrar också till att minska matsvinnet då saker kan säljas billigt istället för att slängas. För riktigt dedikerade Karma-fans har företaget startat ett ”Karmunity” där det är möjligt att få kontakt med dedikerade maträddare världen över och ge feedback till Karma om appen.

Hyber
Att hyra istället för att köpa är en av de stora trenderna idag när det gäller hållbar konsumtion. Och är det något som borde vara särskilt attraktivt att hyra så är det ju kläder och prylar för bebisar och barn – eftersom de används under väldigt begränsad tid.
Detta är Hybers affärsidé! På sin enkla men fint utformade sajt kan du hyra allt från barnvagn till stövlar för en månadskostnad. Ett smart sätt att skapa ett cirkulärt system där samma produkter enkelt kan användas av flera barn. Dessutom slipper föräldrar ta ansvar för de urväxta grejerna – de skickas enkelt tillbaka eller byts mot större storlek.
Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster