Det är stor skillnad på hur långt olika myndigheter kommit i resan till en snygg, enkel, tydlig, tillgänglig och lättnavigerad sajt. Men utvecklingen går framåt och under 2020 har många myndigheter jobbat hårt med att nå ut med relevant information digitalt för att stötta samhället under coronapandemin.
De som är riktigt bra har fortsatt att utmärka sig även detta år men några nya namn har också tagit sig in på topplistan.
Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster
Från den 23 september 2020 är det krav på att alla offentliga aktörers webbplatser ska leva upp till lagen om tillgänglighet för digital offentlig service. Det ska också finnas en regelbundet uppdaterad tillgänglighetsredogörelse där eventuella brister ska meddelas.
Samtliga sajter på årets lista för myndigheter har tillgänglighetsredogörelser som är enkla att hitta och som innehåller tydlig information om delar som inte helt lever upp till kraven ännu. Den samlade bilden är att samtliga vinnare kommit långt i sin tillgänglighetsanpassning. Vi ser fram emot att följa våra svenska myndigheters arbete framåt med att ytterligare förbättra tillgängligheten på sina sajter.
Vinnare: Försäkringskassan

För andra året i rad toppar Försäkringskassan listan över Sveriges bästa myndigheter på nätet. Det är en myndighetssida som lyckas med att vara både modern och samtidigt väldigt enkel och tydlig. Extra plus också för att webbsidan funkar riktigt bra i mobilen.
Du kan snabbt hitta relevant information och aktuella nyheter. I och med coronapandemin ställdes nya, högre krav på korrekt och uppdaterad information. Försäkringskassan var snabb på att ställa om och introducera nya e-tjänster. På sidan ”Coronaviruset – det här gäller” har innehållet uppdaterats dagligen för att möta informationsbehovet.
En stor anledning till att Försäkringskassan fortsätter att förtjäna topplaceringen är den tydliga översikten gällande e-tjänster under ”Mina sidor” och hur smidiga de flesta e-tjänsterna är att använda. Sedan senaste listan har e-tjänsterna utvecklats och uppdaterats ytterligare. Till exempel med möjligheten att dubbelsignera för saker som bostadsbidrag och merkostnadsersättning.
En ny app håller även på att utvecklas och finns i nuläget som beta-version i Appstore och Google Play store. Den fulla versionen kommer släppas nästa år.
FAKTA:
Sajtansvarig: Susanne Larsson, VD Digital kommunikation/Kommunikationsavdelningen
Johanna Ullman, Digitala tjänster/IT
Antal heltidstjänster: Många – allt arbete från krav, design, kommunikation, innehåll, publicering och utveckling görs av Försäkringskassan själva.
Publiceringsverktyg: IBM Websphere (förflyttning till Sitevision som CMS pågår).
Sajten är byggd av: Försäkringskassan
Unika besökare: Prognos för 2020 är 80 miljoner besökare under året. Antal besök ökade med 40 % under vårens månader.
Här är de övriga sajterna som är bland de bästa i kategorin myndigheter:

Folkhälsomyndigheten
Att Folkhälsomyndighetens sajt varit under stor press under 2020 är ingen överdrift. Men redan innan pandemin så fångade sajten vår uppmärksamhet med sin enkla men ändå moderna design, tydliga sätt att lyfta fram aktuell info i boxar på startsidan och sättet som information förmedlades på olika samlingssidor.
I den lilla gula rutan ”Utbrott” kan du på förstasidan snabbt navigera till pågående sjukdomar som sprids i Sverige och världen. Ett bra sätt att snabbt hjälpa användaren till relevant information.
Ett år som detta är vi glada att Folkhälsomyndigheten redan hade en bra grund att bygga på när deras sajt under många dagar varit Sveriges kanske viktigaste.

SMHI
Att du får en snygg och tydlig översikt av vädret när du surfar in på SMHI:s sajt är inte så överraskande. Men SMHI bjuder också på så mycket mer i form av informativt och säsongsbetonat innehåll.
Om du har en väderfråga finns det väldigt stor chans att du hittar svaret redan på startsidan, det kallar vi riktig samhällsservice! SMHI är bra på att lyfta fram aktuella och säsongsbetonade artiklar.
SMHI behandlar också mycket mer än bara det kommande vädret. Du kan hitta (och ladda ned) mängder av öppna data, lära dig mer om klimatförändringar och läsa nyheter om den senaste forskningen. Allting snyggt och tydligt paketerat på ett lättillgängligt sätt.

Tillväxtverket
Tillväxtverkets sida lyckas med något som många myndigheter kämpar med – att göra en myndighets sajt lite ”coolare”, utan att förlora i professionalitet och tydlighet. Den grafiska utformningen gör att man faktiskt känner sig inspirerad – vilket känns viktigt för myndigheten som ska hjälpa Sveriges näringsliv att växa.
På framsidan möts man av en uppiggande färgskala och tydliga boxar som leder en vidare utifrån behov. Under coronapandemin så har Tillväxtverkets e-tjänster verkligen ställts på prov då de varit ansvariga för bland annat ansökan och rapportering av korttidsarbete. En uppgift de klarat bra med enkla och tydliga verktyg och informationssidor.

Verksamt.se
Verksamt.se är en samlingssida från Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Tillväxtverket och Bolagsverket som samlar all information för den som ska starta eller redan driver företag.
Här samlas relevanta e-tjänster tillsammans med en uppsjö av information. De tydliga flikarna i överkant hjälper användaren att snabbt navigera i informationen utifrån var i sin företagsresa denne befinner sig.
Under coronapandemin har Verksamt också på ett föredömligt sätt lyft och snabbt producerat informationssidor, hjälp och stöd för företagare.
Verksamt är ett bra exempel på hur samarbete mellan flera aktörer kan skapa riktigt bra värde för användaren!
Läs också: Topp100 2020: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster