Streaming är en nytillkommen kategori i Topp100 som samtidigt känns helt given. Streaming känns som en självklar del av vardagen, nästan oavsett vem man är och vad det är man vill konsumera. Innehåll som alltid finns tillgängligt (så länge man har internet, förstås) utan att man nödvändigtvis behöver bestämma i förväg vad man vill se, höra, eller läsa. Ibland kan det vara lite överväldigande hur mycket det finns att välja på, och då är det tacksamt med tjänster som också förstår att man kan gilla olika sorters kurerade flöden, listor, och tips.

Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!

topp100

Vinnare: Draken Film 

Det är inte lätt att sticka ut på streamingmarknaden, men Draken Film har det för sig att de har Göteborgs filmfestival i ryggen, och erbjuder något lite annat än de stora aktörerna. Nej, de har inte allt, men det är inte heller det som är tanken. Här hittar du festivalfavoriter, indiepärlor, och annat som du antingen gett upp på att få tag på eller kanske inte ens visste fanns – plus intervjuer och essäer som ger ännu mer tips och fördjupningar. Som de själva uttrycker det behöver de inga algoritmer, utan deras insnöade redaktion sköter rekommendationerna.

FAKTA:
Sajtansvarig: Olle Agebro
Antal heltidstjänster: 1,5
Publiceringsverktyg: Eget CMS specialbyggt för Draken Film
Sajten är byggd av: Inserve Technology (www.inserve.se)
Unika besökare per vecka: 4 000

Här är de övriga sajter som är bland de bästa i kategorin streaming:

topp100

Streamly
Ibland behövs det tjänster som inte egentligen erbjuder något eget innehåll, men som gör det lite lättare att hitta något att titta på. Streamly är en snäll kompis för dig som antingen inte riktigt vet vad du vill se, eller inte har koll på vilka program eller filmer som finns på vilken streamingplattform. Håll koll på vad som dyker upp när, få tips och rekommendationer, markera vad du gillar och inte gillar, och följ andra användares listor för att hitta grejer som någon med liknande smak (eller kanske helt annorlunda) också gillar. Enkelt men väldigt tacksamt.

topp100

SVT Play
SVT har länge varit bra på att göra det lätt att surfa sig till både de saker som går i tablå-tv och webbexklusivt material, men Play-tjänsten fortsätter att förbättras. Under året har man framför allt jobbat med att förfina olika funktioner, bland annat mer anpassade rekommendationer och hur man tittar vidare på nästa avsnitt, som tittarna sannolikt inte tänker särskilt mycket på men som har gett många fler klick och tittningar.

topp100

Spotify
Det skulle vara jättekonstigt att inte ha med Spotify på en lista över streamingtjänster. De tillgängliggör enorma mängder musik, låter dig styra själv eller upptäcka nytt, och har nyligen börjat satsa ännu mer på poddar. Under året har de dessutom byggt ett samarbete med Google Maps så att man inte behöver välja mellan navigering och musikrattande – vilket antingen gör dig till en säkrare eller mycket mer distraherad bilförare, beroende på personlighet.

topp100

Storytel
Storytel har jobbat mycket för att hitta olika lösningar som gör tjänsten så användbar som möjligt oavsett vad du är ute efter. Funktionen att växla mellan att läsa och lyssna på samma bok har förbättrats, man kan nu både ha familjeabonnemang för upp till sex personer och ställa in ett barnläge så att kidsen inte hittar olämpligheter i utbudet, och utvecklat sökfunktionerna.

Läs också: Topp100 2019: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster