Kultur och nöje är en intressant ny kategori i Topp100 2019, detta eftersom det är så många tjänster som skulle kunna hamna i nästan alla andra kategorier. Vad menar vi med kultur eller nöje? Ska sajten eller appen i sig vara något som erbjuder nöjet, eller en tjänst som hjälper en att uppleva ytterligare något annat? Både och är svaret, eller kanske ingetdera. Sajterna i den här kategorin är användbara och givande på väldigt olika sätt, har varierande målgrupper och komplexitet, men har det gemensamt att de försöker ge en positiv och bra upplevelse oavsett resurser.
Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!

Vinnare: Star Stable
Det svenska hästspelet har runt 15 miljoner användare världen över, och över en halv miljon loggar in världen över för att rida runt i fantasyvärlden Jorvik. Företaget jobbar ständigt med att utveckla och förbättra både den rena spelupplevelsen, hur de sociala interaktionerna funkar, och allt det kreativa runtomkring i många olika kanaler, både eget material och hur de interagerar med allt som användarna gör och säger. Under året kom också den första boken om Ödesryttarna, en fantasyberättelse som utspelar sig i spelets värld. Ett kul grepp som tagits emot oerhört väl av användarna/läsarna.
En rolig detalj: När Star Stable under året skulle biffa upp prestandan på sajten uppmanades de användarna med hashtaggen #starunstable att surfa in så många som möjligt för att trycktesta den. Engagemang i ordets alla bemärkelser!
FAKTA:
Sajtansvarig: Juliana Alonso
Antal heltidstjänster: Åtta med olika färdigheter: allt från UX till content till utvecklare.
Publiceringsverktyg: Vi har byggt allt själva och strävar alltid efter mer möjligheter att vidareutveckla både sajtens funktioner och innehåll framåt.
Sajten är byggd av: Utvecklare internt.
Unika besökare per vecka: ca 13 miljoner unika.
Här är de övriga sajterna inom kultur och nöje som hör till Sveriges bästa 2019:

Kulturkompis
Studieförbundet Bilda har utvecklat sajten Kulturkompis, där man matchar ihop nyanlända och långvariga svenskar som vill göra trevliga saker ihop och dessutom i vissa fall bjuder dem på biljetter till evenemang. Det är både kulturupplevelser, ett socialt sammanhang, och en möjlighet att öva på språk och resonerande. En enkel sajt, en enkel tjänst, och möjlighet till att göra stor skillnad.

Moderna museet
Ibland är det de små detaljerna som kan vara viktigast. Moderna museet har jobbat med att förbättra och förfina sina menyer och innehållsstruktur, så att det ska gå snabbare och lättare att hitta det som är relevant och användbart. Samtidigt känns sidan snygg och, ja, musei-värdig.
Plus i kanten för att man överst på förstasidan direkt kan se hur länge muséet har öppet den dag man surfar in – sannolikt en av sakerna många vill veta, och då inte ens behöver klicka, leta, eller scrolla efter.

Södra teatern
Södra teatern i Stockholm är inte bara en teaterscen, och hemsidan reflekterar snyggt och enkelt alla de andra olika saker man kan ta del av – mat, musik, samtal, med mera. Halvnytt är också ”Södran Stories”, som bjuder på mer matnyttigt innehåll som tips, intervjuer och artiklar, och dylikt.

Thatsup
Thatsup fortsätter att växa och håller sig kvar på listan som en trevlig ciceron över nöjesliv och saker att hitta på. Det finns både bra guider och artiklar som sajten själva bjuder på, och så det ständigt växande community där användarna får bidra med sina synpunkter och tips, och där det går att få ”medaljer” för olika prestationer som till exempel hur många recensioner man skrivit inom en viss kategori restauranger.
Läs också: Topp100 2019: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster