Från att tidigare ha inkluderat även rena hälsoappar, har denna kategori i år renodlats till att handla om det som rör träningsaktiviteter och sport. Här går två huvudsakliga spår att finna – dels de företag och tjänster som tar sitt avstamp i den fysiska världen och med hjälp av digitala hjälpmedel förbättrar sin produkt (som träningskedjan Sats och de båda idrottssystem som återfinns på listan) och dels de helt digitala tjänster som ger oss möjligheten att utöva fysisk träning på egen hand (som årets kategorivinnare FMTK).

Hur digital kan sport- och träningsvärlden bli? Vi är övertygade att vi bara sett början på utvecklingen.

topp100

Vinnare: FMTK (Försvarsmaktens träningsklubb)

I sin programförklaring anger Försvarsmakten att deras träningstjänst FMTK ska vara ”enkel men utmanande, funktionell och tillgänglig”. Det är en strålande, om än överdrivet blygsam, summering av den bästa digitala träningshjälpen som finns i Sverige – och den är helt gratis (eller noga räknat skattefinansierad av oss alla). Utrustade med endast våra kroppar och en mobiltelefon peppar FMTK-appen oss att bli (åtminstone fysiskt) bättre människor med hjälp av en imponerande mängd övningar, program och videoguider.

FAKTA:
Sajt-/tjänstansvarig: Anders Sjödén/Mattias Lindström
Antal heltidstjänster som arbetar med sajten/tjänsten: 0
Publiceringsverktyg för sajten/tjänsten: Xamarin/Egenutvecklat
Sajten/tjänsten är byggd av: Ursprungligen DDB och BBH Stockholm, numera Volt/Nordic Morning/BBH Stockholm
Unika besökare/användare per vecka: 8000

Här är de övriga sajterna som hör till Sveriges bästa inom sport och träning 2019:

topp100

Laget.se
Att säga att den svenska idrottsrörelsen numera till betydande delar hålls uppe av digitala föreningssystem är ingen överdrift. Laget.se har under året som gått gjort flera förbättringar som förenklar livet för de många gånger ideella krafter som håller Idrottssverige uppe, däribland inom medlemsfakturering och tränings- och matchkallelser.

topp100

Sats
Hitta träningsanläggningen, boka passet eller strunta i att boka passet och genomför det hemma i stället, peppad av videoinstruktören framför någon av dina skärmar. Sjuk i influensa och oförmögen att träna? Passa på att läsa om träningen och din hälsa online i stället, i Sats Magazine. Sats är helt enkelt bäst bland de svenska träningskedjorna på att utnyttja nätets möjligheter.

topp100

Svenskalag.se
Även idrottare lever stora delar av sina liv genom mobilen, och under fjolåret genomförde det utmärkta föreningssystemet Svenskalag.se ett helt gäng förbättringar som utökar funktionaliteten i deras mobilappar. Välbehövligt och nödvändigt.

topp100

Yogobe
Alla bor inte nära en yogastudio, eller har helt enkelt inte tid att vara på plats när passen genomförs. Yogobe erbjuder yogaträning för såväl nybörjare som erfarna när du vill, var du vill, och de gör det på ett inspirerande sätt. I företagets webbshop hittar vi dessutom allt vi behöver för att kunna genomföra passen.

Läs också: Topp100 2019: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster