Hållbarhet är en helt ny kategori i Topp100 2019 – ett område som blivit allt mer relevant de senaste åren. Och där det kanske också är ännu viktigare med bra tjänster och sajter som kan hjälpa en att sålla och förstå alla olika saker som krävs av en, eller som ger en ångest. Helst utan att det är allt för präktigt eller tråkigt.

Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars, Boka nu!

topp100

Vinnare: Hygglo

Hur ofta använder du, säg, en högtryckstvätt eller en båttrailer? Alla har inte en förälder eller granne som vill låna ut saker, och alla vill inte köpa nya (eller begagnade) saker jämt. Hygglo är en smart och välbyggd tjänst som låter privatpersoner hyra och hyra ut alla möjliga sorters saker, så att det behöver tillverkas många färre takboxar eller barnvagnsöverdrag. Spara pengar, tjäna pengar, spara plats i förrådet, känn dig trygg med hur allt funkar, och slipp göra så himla många val och köp.

FAKTA:
Sajtansvarig: Henrik Fräsén
Antal heltidstjänster: 2 (5 totalt inom Hygglo)
Publiceringsverktyg: Contentful
Sajten är byggd av: Hemmabygge med design från Hibombo och Cloud Nine
Unika besökare per vecka: Ca 10 000

Här är de övriga sajter som är bland de bästa i kategorin hålllbarhet:

topp100

Deedster
Det är lätt att känna att ordet gamification är lite uttjatat – men det betyder inte att själva konceptet är det. Deedster är en app som gör det kul att försöka få ner sitt klimatfotavtryck till hälften, genom att göra det till en tävling mot sig själv och mot kompisar eller kollegor. Än så länge har de bara öppnat för företag och organisationer, men användarna har hunnit göra nästan 20 000 olika ”deeds” för att dra ner på sina utsläpp, och sparat över hundra tusen kilo koldioxid. Snart ska appen öppnas för alla, och det ska bli spännande att se hur den slår.

topp100

Karma
Karma låter restauranger, kaféer och matbutiker lägga ut annonser för mat som håller på att gå ut eller inte kommer att bli såld under dagen. På andra sidan kan användarna köpa maten och hämta upp den till halva priset. Smart för människor som är spontana, hungriga och prismedvetna – och för handlare och kockar som inte vill slänga mat.

topp100

Matsmart
Matsmart köper in matvaror som av olika anledningar inte duger till den vanliga mathandeln. Kanske skadade förpackningar, eller korta datum, eller att någon annan beställt alldeles för mycket. Sen finns de att köpa på sajten till upp emot 90 procent rabatterade priser. Det är lite som att gå i vissa sorters lågprisbutiker där det kan vara ganska slumpartat vad som dyker upp, men det är aldrig fel med billig mat och att veta att man gör sopberget lite mindre.

topp100

Medveten konsumtion
Taglinen ”Inspiration utan pekpinnar” är nog precis vad många är ute efter. Ibland kan det kännas som att det är hopplöst att veta vad man egentligen kan göra för att göra någon skillnad, och då är det tacksamt med en sajt som pedagogiskt erbjuder olika sätt att hitta små och stora tips för att se till att ens pengar går till bra saker.

Läs också: Topp100 2019: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster