I någon mån är väl hela internet en arena för utbildning och lärande, men det finns sajter och tjänster som verkligen vill göra det lättare och bättre. Det kan vara traditionella lärosäten som försöker göra saker lite enklare, eller sajter som vill hjälpa till med överskådlighet av möjligheterna, eller olika sätt att göra enskilda ämnen eller allmänt lärande mer tillgängliga.

Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!

topp100

Vinnare: Pluggakuten.se

Pluggakuten är en sajt från Mattecentrum där man kan få hjälp med frågor och problem inom alla skolämnen (även om det nog är matte och NO-ämnen som dominerar), inklusive saker som studieteknik. Det går lätt att söka på olika ämnen eller nyckelord, men nästan lika viktigt som själva innehållet är hur de jobbar med att den sociala upplevelsen ska vara bra. Man arbetar pågående och aktivt med att användarna ska känna sig både trygga och delaktiga i forumet och hur det fungerar.

Tydligen är mediantid att få sin fråga besvarad 18 minuter – och du kan garanterat hitta hjälp med att räkna ut vad som är skillnaden mellan mediantid och genomsnittlig tid.

FAKTA:
Sajtansvarig: Kajsa Modin
Antal heltidstjänster: 1 heltid (och 2 deltid)
Sajten är byggd av: Obviuse AB
Unika besökare per vecka i snitt (under en skoltermin) är 18 754.

Här är de övriga sajter som är bland de bästa i kategorin utbildning:

topp100

Folkhögskola.nu
Landets folkhögskolor gemensamt erbjuder en sajt där man kan både lära sig mer om vad en folkhögskola är och gör, och enkelt hitta vad det erbjuds för kurser och aktiviteter. Den nya versionen av sajten lanserades för ganska precis ett år sen och har finjusterats vidare sedan dess. Bland annat kan man nu söka inom specifika tidsintervaller ifall man till exempel bara är sugen på sommarkurser.

topp100

Brillbee
Det kan verka övermodigt att starta en tjänst för onlinekurser när så mycket finns gratis online redan, men det Brillbee har är experter som folk känner till, vilket gör det lite mer lockande än en slumpad Youtube-video. Man köper sig en kurs i taget (eller testar någon av gratiskurserna) och får korta videoklipp som ett steg i taget förklarar färgstickning, eller mobilfoto, eller hur man gör en bra majonnäs. Snygg enkel sajt, lätt att hitta nåt kul att göra. Litet minus i kanten för att videokurserna inte är textade, men det är tydligen på G framöver. 

topp100

Umeå universitet (studentwebben)
Umeå universitet har jobbat om hela sin hemsida för att göra den enklare och snabbare att använda, men framför allt ska de ha en guldstjärna för studentwebben som verkligen anstränger sig för att göra livet lättare. Information om allt man kan undra och behöva, tillgång till tjänster som kartor och schema och tenta-anmälan och kalender över bra aktiviteter. Det är kanske orättvist att jämföra med sin egen studietid på stenåldern runt millennieskiftet, men Umeå är ändå bland de första som försöker integrera så mycket som möjligt i studentwebben för att underlätta för de stackars ungdomarna.

topp100

Linnéuniversitetet
Linnéuniversitetet anstränger sig verkligen för att sajten ska ha något för alla som besöker oavsett vilka de är. För studenter försöker de göra sökfunktionerna så enkla som möjligt, med minimalt antal klick innan man hittar rätt (tydligen lyckas de över lag med målet max tre klick). I övrigt är det en bra balans med nyheter, artiklar, ljud- och videoinnehåll för att illustrera och tillgängliggöra både universitetet och den forskning som pågår, och en rektorsblogg på både svenska och engelska.

Läs också: Topp100 2019: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster