Många utländska besökare söker sig till Sverige. Det blir därför allt viktigare att ha en hemsida som går att läsa på flera språk för att attrahera alla. Många av sajterna vi har tittat på under året har gjort satsningar för att bli mer internationella.
Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars, Boka nu!
Video och olika former av interaktivt innehåll blir också allt vanligare. Många har tittat på att skapa mer personliga guider eller videor som lyfter det unika från en plats på ett mer personligt sätt. Att använda sig av gamification, eller spelifiering, är också ett grepp vi i juryn har uppskattat. Vi måste nästan konstatera att turistsektorn står för några av landets absolut bästa sajter och digitala tjänster i år!

Vinnare: Skistar
Årets vinnare i kategorin turism blir Skistar som gjort en imponerande satsning på både sajt och app under 2018. Hemsidan ger mycket fjällkänsla och har uppdaterats med ett köpflöde som är anpassat efter besökaren. Här är det enkelt att planera och boka upp allting för den kommande skidsemestern med vännerna eller familjen.
Väl på plats på skidorten tar Skistar-appen över kontakten med kunderna – och kanske är det här som vi i juryn blir som mest imponerade. I appen hittar vi all information som behövs under dagen i backen; från live väderinformation från egna väderstationer, information om öppna backar och liftar i det aktuella området så väl som aktuell information om lokala aktiviteter och restauranger.
Nu går det även att skapa en egen profil i appen där man kan tracka sina egna åk i backen och jämföra med både vänner och andra åkare. Att lägga till ett tävlingsmoment är något som antagligen triggar både stora och små. Skistar har lyckats skapa en app som perfekt kompletterar och förhöjer upplevelsen på skidsemestern. Denna förening mellan online och offline, sajt och app, är vad som placerar dem högst upp på listan i sin kategori år!
FAKTA:
Skistar.com:
Sajtansvariga: Josefina Rytterkull, Nina Hallström, Maggan Andersson och Jonas Järvsén
Antal heltidstjänster: 4 st.
Publiceringsverktyg: EPi-server i kombination med in-house utvecklat bokningssystem
Sajten är byggd av: Ninetech, Adeprimo, Antrop samt handplockade konsulter
Unika besökare per vecka: v.52 så hade vi 326 702 unika besökare
Skistar-appen:
App-ansvarig: Jonas Järvsén
Antal heltidstjänster: 1 st
Publiceringsverktyg: Information matas från över 20 olika källor såsom väderstationer, webbkameror, olika CMS-system och kalendrar för till exempel aktiviteter
Appen är byggd av: Bontouch
Nedladdningar: Över 250 000 nedladdningar
Här är de övriga turistsajterna som hör till Sveriges bästa 2019:

Höga Kusten
Höga Kusten lanserade en ny sajt redan 2017 som fungerar lika bra på webben som mobilen. Under året har man satsat på att bygga ut sajten med flera temasidor om paddling, vandring och cykling – allt man behöver för en frilufssemester helt enkelt. Även här har man under året satsat på att dra nytta av digitala tjänster även i det fysiska rummet, och Höga Kusten är först i Sverige med att använda digitala touchlösningar på alla sina Infopoints. Infopoint är ett nytt koncept inom besöksnäringen där man går bort från de traditionella turistbyråerna till en mer behovs- och kundanpassad turistservice som är helt digital. En spännande utveckling att följa!

Liseberg
Liseberg har en lekfull, interaktiv och inspirerande sajt som andas nöjesfält. Här går det att läsa mer om de olika åkattraktionerna, ta del av kalendarium över allt som händer på plats, köpa biljetter och nu även ta del av en interaktiv parkkarta. Under året har man lanserat en ny engelsk sajt – något som absolut kan behövas med tanke på att Liseberg ofta toppar listan över Sveriges mest besökta turistattraktioner. Mest imponerade är vi dock över att man i oktober lanserade en helt ny app där besökare på nöjesfältet kan se aktuella väntetider på alla attraktioner och ta del av aktuell information för dagen. Ett bra sätt att förhöja offline-upplevelsen genom en digital tjänst, helt enkelt!

Swedish Lapland
Swedish Lapland har en uppskattad sajt som inspirerar till besök i Lappland för så väl svenska som utländska besökare. Nu gör man dessutom en satsning för att hjälpa företag i regionen och har under året jobbat med temasidor för att möjliggöra för lokala verksamheter att visa upp sig på helt nya sätt. I takt med att allt fler utländska besökare söker sig till Lappland har man också satsat på att bygga ut sajten på flera språk, däribland tyska. På den tyska sajten har man byggt ett guideverktyg där det går att få utvalda restips från lokalbefolkningen vilket bidrar till ett personligt bemötande online.

Universeum
Universeums sajt bjuder på inspirerande och lärorikt innehåll om aktuella utställningar, särskilt inriktat på barn, föräldrar och skolor. Här går det att göra en djupdykning i livet på en rymdstation eller lära sig mer om regnskogarna, allt på ett snyggt presenterat och bildrikt sätt. Under året har man jobbat med ett nytt publiceringsverktyg som gör sajten enklare att jobba med i backend, samtidigt som onlineförsäljning av biljetter och årskort äntligen har kommit igång. Ett närmare måste för en turistsajt idag menar vi i juryn.
Läs också:
Topp100 2019: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster