Vi är alla med i en eller flera olika organisationer, men hur ofta besöker du egentligen deras sajter? För att lyckas locka medlemmar, och potentiella nya medlemmar, gäller det att bjuda på ett inspirerande och lockande innehåll och kombinera det med riktigt bra e-tjänster. Här är de fem bästa svenska organisationerna på nätet 2019.

topp100

Vinnare: Svenska kyrkan

Det är lätt att bli frälst av Svenska kyrkans sajt och genomtänkta närvaro på nätet. Sedan lanseringen av den nya sajten för några år sedan har de parkerat i toppskiktet på Topp100-listan. Det är imponerande att en så traditionstyngd organisation fortsätter att utveckla sin digitala närvaro för att nå ut med sitt budskap. I fjol lanserade man en mobilapp som vänder sig till barn samt markerade outtröttligt sin närvaro i sociala medier för att stötta människor i nöd. Man tillät sig också att bli lite folkliga och lanserade nyligen appen ”Bibelvers eller Mellovers” på Facebook, där vi skulle gissa om en textstrof kom från Bibeln eller en schlagerdänga. Oavsett om du är troende eller inte så rekommenderar vi ett besök på Svenska kyrkans sajt, där alla som jobbar med digitala kanaler kan hitta något att låta sig inspireras av.

FAKTA:
Sajtansvarig: Pia Dahlén, kommunikationschef på kyrkokansliet i Uppsala, Svenska kyrkans nationella nivå
Antal heltidstjänster: Ett utvecklingsteam och ett webbteam med sammanlagt cirka 5 heltider samt över 4000 redaktörer runt om i landet.
Publiceringsverktyg: Content studio, CS
Sajten är byggd av: Phosworks och Teknikhuset
Unika besökare per vecka: 200 000

Här är de övriga organisationssajterna som hör till Sveriges bästa 2019: 

topp100

DIK
Fackförbundet DIK fortsätter på den inslagna vägen och levererar inspirerande innehåll på en snygg och tydlig sajt, med flitigt nyttjande av call to action-knappar.

topp100

Sabo
Trots ett digert informationsutbud och många medlemmar våga Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, välja enkelheten och fokusera på det absolut viktigaste när man gjorde om sin sajt från grunden för några år sedan.

topp100

Svensk Handel
Svensk Handel är branschorganisationen som står inför utmaningen att hjälpa Sveriges alla detaljhandlare på digitaliseringsresan och alla de utmaningar och möjligheter som e-handel medför. Som tur är har man en snygg och välmatad sajt till sin hjälp. Den populära Varningslistan, som berättar om vilka skumraskföretag man bör undvika, svischar ofta förbi i sociala medier, en bra service till medlemmarna. Listan återfinns även i mobilappen Säkerhetscenter som är sprängfylld med tips och råd om hur man skapar en säkrare arbetsplats.

topp100

Sveriges ingenjörer
Man blir nästan sugen på att skriva in sig på KTH och plugga till ingenjör efter ett besök på Sveriges ingenjörers sajt – ett säkert tecken på att organisationen är inne på helt rätt spår. Med digital ingenjörskonst har man byggt en sajt som är både snygg, funktionell och fylld av relevant information.

Läs också: Topp100 2019: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster