Spännvidden är fortfarande enorm när man surfar runt på de svenska kommunsajterna, men utvecklingen går tveklöst åt rätt håll. Allt fler kommuner byter till en ny, modern webbkostym och inser att det invånarna faktiskt tycker är viktigast är e-tjänster, exempelvis när man ska välja skola åt barnen, och tydlig information om hur man kommer i kontakt med rätt person i sin hemkommun.

Få kommuner erbjuder möjligheten att chatta med servicepersonal, märkligt med tanke på att trenden med chattfunktioner är stark i flera olika branscher. Vi tycker också att det är förvånansvärt låg kvalitet på bilder och grafisk design. I många fall kan det så klart vara en kostnadsfråga, men med rätt bilder kan man lyfta även den tråkigaste kommunsajt.

Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu! 

topp100

Vinnare: Tyresö kommun

Tyresö kommuns helt nya responsiva sajt är ett lysande exempel på den nya generationen svenska kommunsajter. Man har vågat välja bort innehåll för att göra startsidan mer lättillgänglig och fokuserar starkt på utbudet av e-tjänster. Tyresö är en av få kommuner som vågar använda sig av en chattfunktion i kontakten med medborgarna. Vi gillar också att nyhetsflödet försetts med publiceringsdatum, något som ökar känslan av aktualitet. Givetvis finns ett sökfält i sidhuvudet, så att besökarna inte ska missa möjligheten att själva söka efter den information man är ute efter. En del undersidor återstår att mobilanpassa, men Tyresö kommun är tveklöst på helt rätt väg in i den digitala framtiden.

FAKTA:
Sajtansvarig: Eva Tinnerholm
Antal heltidstjänster: 1
Publiceringsverktyg: Sitevision
Sajten är byggd av: Soleil
Unika besökare per vecka: cirka 14.000


Här är de övriga kommunsajter som är bland de bästa i Topp100 2019:

topp100

Enköping
Enköpings kommun har parkerat i toppskiktet bland landets kommuner sedan flera år tillbaka, men man vilar inte på lagrarna för det. Det är oslagbart enkelt att hitta rätt innehåll på den här sparsmakade sajten som har fått ett ännu mer levande innehåll, bland annat i form av en digital anslagstavla, under det gångna året. Man har också valt att lägga en del krut på att ta fram systersajter som vänder sig till företagare och berättar om olika byggprojekt: Enköping växer.

topp100 2019

Karlstad
Solen skiner över Karlstads kommuns webbplats som håller hög kvalitet på innehåll och bilder. Den spännande undersajten Karlstad växer, där nyfikna invånare kan ta del av detaljerade planer för alla planerade byggprojekt i kommunen, försågs med en 3d-karta under 2018. Kommuninvånarna ges möjlighet att söka på olika kategorier av projekt eller i vilket skede projekten befinner sig. Viktigt, inte minst så att de kan ta tillvara på sina rättigheter att påverka byggnadsprocessen.

topp100

Täby
Fjolårets vinnare är fortsatt ett föredöme när det gäller hur hur offentlig verksamhet kan kommunicera med invånarna, både på sajten och i sociala medier. Webbplatsen bjuder på en bra funktion för att jämföra till exempel olika skolor, som fungerar utmärkt även på den mindre skärmen i en mobil enhet. Täby är en kommun som växer snabbt och kommunens sajt gör det lätt att få koll på alla olika byggprojekt, en fråga som brukar engagera invånarna.

topp100

Örebro
Personligt tilltal, en logisk struktur med bra ingångar och en effektiv sökfunktion gör Örebro kommuns sajt till en dröm att navigera. Örebro sätter som många andra kommuner servicen till invånarna i första rummet, något man jobbat målmedvetet med det senaste året. Man har optimerat sajten för att e-tjänsterna ska bli ännu mer populära och byggt om sidorna som handlar om bygglov.

Läs också: Topp100 2019: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster