De svenska nyhetssajterna bjöd inte på några stora, revolutionerande förbättringar under det gångna året. Kanske valde man att lägga större delen av resurserna på bevakningen av riksdagsvalet och den efterföljande, utdragna regeringsbildningen. Den omtalade satsningen Faktiskt.se, som skulle höja medvetenheten om källkritik inför valet, visade sig bli något av en flopp, men visst bjöd valbevakningen stundtals på riktigt högkvalitativ nätjournalistik.
Digitala läsarintäkter blir allt viktigare för mediehusen, en trend som vi ser både i Sverige och utomlands. Dagens Nyheter berättade nyligen att man har närmare 160 000 helt digitala prenumeranter och att antalet snabbt ökar. Snart räknar man med att nå den brytpunkt där antalet digitala prenumeranter är fler än de som prenumererar på papperstidningen.
Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!
Robotjournalistiken har slagit igenom på bred front och används bland annat av tidningarna i Mittmedia-koncernen för att ta fram artiklar om fastighetsaffärer. Om den här tekniken används på rätt sätt kan den hjälpa många mindre tidningar att höja kvaliteten på sin bevakning och låta mänskliga reportrar lägga mer tid på de uppdrag som automatiserade skribentrobotar aldrig kommer att kunna klara av.
En annan trend är att de så kallade hyperlokala nyhetssajterna har det riktigt tufft. Bland annat kastade Linköping News nyligen in handduken, ett tråkigt besked för den lokala journalistiken i stort.

Vinnare: Dagens Nyheter
Dagens Nyheter fortsätter att stärka sin position som en av landets viktigaste granskare av maktutövare inom såväl myndigheter som privat näringsliv. Ambitiösa livesändningar på Facebook och nytänkande format som ”Viktors val” och ”Fakta i frågan” återspeglar en redaktionell utvecklingsvilja som ingen annan nyhetsförmedlare kommer i närheten av just nu. Detta i kombination med en imponerande bredd av profilerade skribenter gör att vi gärna återkommer till DN.se flera gånger om dagen.
Under 2018 lade DN fokus på att förbättra användarupplevelsen på sajten, bland annat genom att korta laddningstiderna och erbjuda inlästa reportage, så att man kan lyssna på tidningen i stället för att läsa den. Möjligheten att skapa ett personaliserat nyhetsflöde, där man enkelt lägger in bevakningar på olika ämnen, fanns på plats sedan tidigare.
En välkommen nyhet är också att DN har inlett ett samarbete med Sveriges lokalnyheter, som gör det möjligt att lägga till en digital prenumeration på en landsortstidning utan kostnad, ett steg närmare ett Spotify för digital dagspress.
FAKTA:
Ansvarig för sajten/apparna: Anna Åberg (chef DN.se), Fredrik Björnsson (Chef produktutveckling) och Maria Stengård (Produktägare)
Antal heltidstjänster: Redaktion: Alla (ca 200) Produktutveckling: 25
Publiceringsverktyg: Klara (egenbyggt) samt Episerver.
Sajten är byggd av: DN:s produktutvecklingsteam
Unika besökare per vecka: Två miljoner
Här är de övriga nyhetssajterna som hör till Sveriges bästa 2019:

Aftonbladet
Under valåret 2018 lockade Aftonbladets valkompass rekordmånga användare, över två miljoner, som ville ta reda på vilket parti de sympatiserade mest med. Man lanserade också ett nytt, egenutvecklat verktyg för liverapportering vid större nyhetshändelser som ger läsaren en bättre mobil upplevelse. Vi uppskattar också tidningens snyggt presenterade reportage, som dock ibland nästan känns lite undangömda. Aftonbladet ligger också långt framme inom robotjournalistik och har börjat publicera trafikrapportering och fotbollsreferat som skrivits av robotar.

Expressen
Klassiska kvällstidningen Expressen har medvind på nätet och ökar stadigt antalet besökare, inte minst i mobilen. Man bjuder på en riktigt snygg presentation av längre reportage på mobila plattformar. Under fjolåret rullade man, sent omsider, ut sin digitala prenumerationstjänst Premium, och det återstår att se hur väl den satsningen faller ut.

Omni
Ingen annan nyhetssajt ger oss så snabb koll på de hetaste nyheterna som Omni. Man vågar välja bort onödiga kringtjänster och funktioner och fokuserar helt på nyheter. Särskilt förtjusta är vi i appen, där man kan personalisera sitt nyhetsflöde för att få mer nyheter om de områden man är mest intresserad av. Under året fortsatte man satsningen på affärsnyheter på Omni Ekonomi. Omni är också en av få nyhetsajter som vågat satsa på en daglig podcast och man har enligt egen uppgift redan 85 000 lyssningar per vecka.

SVT Nyheter
Public service-jättens pigga nyhetsrapportering har länge varit en nagel i ögat på de kommersiella aktörerna på mediemarknaden, och än mer så när så gott som alla andra nyhetssajter i dag bygger betalväggar. SVT Nyheter levererar utan krusiduller både riks- och lokalnyheter i form av text och video från de välmeriterade nyhetsredaktionerna på en snygg och lättnavigerad sajt. Och vi behöver kanske inte nämna att det känns befriande med en sajt helt utan blaffiga reklambanners?
Läs också: Topp100 2019: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster