I mitten av februari kunde Computer Sweden avslöja 1177-läckan: miljontals inspelade telefonsamtal till 1177 Vårdguiden låg helt oskyddade på en webbserver under flera års tid. Det blev en väckarklocka för ett Sverige som blivit allt mer beroende av digitala vårdtjänster. Hur säkra är egentligen våra känsliga uppgifter?

En kategori av tjänster som definitivt hanterar känsliga uppgifter är nätläkarapparna, som under de senaste åren vuxit både i antal och popularitet. Det är uppenbart att behovet finns, men apparna har också fått mycket kritik, bland att för att de aldrig kommer att kunna ersätta ett fysiskt läkarbeök, men också för att de inte är anpassade till dagens vårdapparat med följden att samhällets resurser inte fördelas på rätt sätt.

Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars, Boka nu!

Visst finns det problem som återstår att lösa, men vi kommer otvivelaktigt bli allt mer beroende av nättjänster för att hantera vård- och hälsoärenden. Regeringen har också som uttalat mål att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa – då krävs det att vi känner att vi kan lita på tjänsterna fullt ut.

topp100

Vinnare: Akademiska sjukhuset

De flesta storsjukhus har tråkiga och opersonliga sajter, men det behöver inte se ut på det sättet. Akademiska sjukhuset i Uppsala lanserade en ny sajt under 2018 som lyckas kombinera förstklassig patientservice och tydlighet med levande och personligt innehåll. Akademiska sjukhuset väljer att ge en transparent bild av arbetsmiljön på ett sjukhus och låter oss möta människorna som jobbar på Akademiska, bland annat under vinjetten ”Svart på vitt” där utvalda medarbetare får berätta öppenhjärtigt om hur det verkligen är att jobba på sjukhuset. En medarbetardagbok på Instagram är ytterligare en detalj som bidrar till den mänskliga känslan, liksom tre egna poddar, bland annat om intensivvård.

FAKTA:
Ansvarig för sajten/apparna: Pia Olave, webbchef
Antal heltidstjänster: Tre webbredaktörer och en webbstrateg arbetar med sajten, Instagramkontot och andra digitala kanaler
Publiceringsverktyg: Episerver 11
Sajten är byggd av: Mogul/Decerno
Unika besökare per vecka: cirka 25 000

Här är de övriga sajterna om vård och hälsa som hör till Sveriges bästa 2019: 

topp100

Distriktstandvården
Tandläkarbesök till låga sista-minuten-priser är bara en av de saker som överraskar positivt på Distriktstandvårdens moderna och snygga sajt. Den var med på listan redan i fjol men har blivit ännu mer användarvänlig, tack vare att man lyssnat på besökarnas önskemål och analyserat deras skilda behov. Bokningsprocessen är föredömligt smidig, inte minst när man är i behov av akut tandvård. Vi gillar särskilt funktionen som, tack vare en koppling till Försäkringskassans system, snabbt och enkelt låter dig ta reda på hur stort ditt innestående tandvårdsbidrag är och när det löper ut.

topp100

Doktor.se
Marknaden har fullkomligt översvämmats av nätläkarappar, där man i stället för att uppsöka en fysisk vårdcentral kan koppla upp sig via mobilen för att chatta eller genomföra ett videosamtal med en läkare. Doktor.se sticker ut i mängden, dels genom att vara den enda kostnadsfria tjänsten (den 1 juli förändras dock regelverket, vilket kommer leda till att avgift införs) och dels genom att alla patienter får träffa en sjuksköterska innan de, om behov finns, slussas vidare till en läkare eller psykolog. Det här innebär ett mer effektivt utnyttjande av vårdresurserna jämfört med de flesta konkurrerande appar.

Appen är lättanvänd – man loggar in säkert med hjälp av bank-id och patienterna utlovas svar inom några minuter. Så visst kan man förstå de som hellre väljer denna lösning än att ta sig till en vårdcentral med dess tillhörande väntetid. Doktor.se samarbetar dessutom med Kronans Apotek och erbjuder hemleveras av medicin.

topp100

Lifesum
Lifesum är appen som vill hjälpa dig att äta nyttigare och samtidigt hålla kroppen i trim, och det blir tjänsten allt bättre på. Enligt Lifesum själva har man i dag fler än 35 miljoner användare över hela världen, som bland annat får tillgång till recept och måltidsplanering. Under 2018 lade man till en funktion som låter dig ta en bild på din måltid, varpå appen med hjälp av artificiell intelligens kan identifiera vilka ingredienser som maten innehåller. Man ligger dessutom långt framme med röststyrning och erbjuder koppling till Google Assistant.

topp100

Youmo
Youmo (och systersajten Umo) är en undertjänst till 1177 Vårdguiden men bjuder på en avsevärt modernare sajtupplevelse. Målgruppen är ungdomar som söker svar på känsliga frågor om relationer, missbruk och sex och Youmo levererar svar på dessa frågor på flera olika språk. Missa inte den smarta panikknappen som snabbt tar dig bort från sajten om fel person plötsligt skulle komma in i rummet.

Läs också: Topp100 2019: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster