Finns det egentligen något som vi inte kan göra på internet i dag? Vi handlar prylar och livsmedel, gör läkarbesök, letar ny bostad, betalar räkningar, tittar på filmer och lyssnar på musik – allt med hjälp av olika nättjänster.

Detta innebär också att kraven på dig som skapar sajter och nättjänster är större än någonsin tidigare. Användarna är vana vid snabba, snygga och säkra tjänster och ödslar ingen tid på dem som inte lever upp till deras krav.

Samtidigt har vi det senaste året sett en motreaktion till nätets och digitaliseringens frammarsch. Många pratar exempelvis om att logga ut för gott från Facebook, inte minst efter Cambridge Analytica-skandalen som visade hur enkelt det är att manipulera människors beteende med hjälp av smutsiga kampanjer i sociala medier.

Säkerhet och personlig integritet hamnade i fokus under 2018. EU:s nya dataskyddslagstiftning GDPR, som ställer höga krav på alla som hanterar personuppgifter på nätet, trädde i kraft och så sent som för några veckor sedan rapporterade Computer Sweden om 1177-läckan. Förhoppningsvis innebär detta en vändpunkt där den stora majoriteten svenska nätanvändare faktiskt börjar bry sig om sina egna data.

Årets Topp100-lista bjuder på både kända, och lite mer okända, sajter och nättjänster. Juryn har låtit sig imponeras och förfäras över den stora spännvidd som den svenska delen av internet bjuder på. En sak är dock säker: om du är verksam på nätet kommer du garanterat att hitta något att inspireras av. Det kan handla om innehåll av högsta klass, en smart navigationslösning eller fantastiska tjänster.

I år har vi valt att justera några befintliga kategorier och lägga till ett par nya, helt enkelt eftersom utbudet av sajter och tjänster ständigt är under förändring. Till exempel har vi två helt nya kategorier i form av Streaming och Hållbarhet.

Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!

Under de närmaste två veckorna kommer vi att avslöja vinnarsajterna i varje kategori. De är aktörerna som står ut lite extra gentemot konkurrenterna. När vinnarna presenteras avslöjar vi också juryns motiveringar för sajterna på listan och hur vi ser på den generella utvecklingen inom de olika kategorierna.

Om du vill veta vilken sajt som tar hem totalsegern och utses till Sveriges bästa sajt 2019 får du ge dig till tåls till den 18 mars.

Topp100 presenteras av IDG.se i samarbete med Webbdagarna. Årets jury utgörs av Mats Stålbröst, webbredaktör på IDG.se, Emelie Fågelstedt, frilansskribent inom digitalt och tech samt digital kommunikatör, Julia Skott, journalist, samt Daniel Åberg, journalist och författare.

Hederspriser

Action for humanity
Arbeta Utomlands
Boktugg
Föreningen Tilia
Internetkunskap.se
Klarity
Rättviseförmedlingen
Scriin
Undertian
Verisure

Vård och hälsa

Akademiska sjukhuset
Distriktstandvården
Doktor.se
Lifesum
Youmo

Turism

Höga Kusten
Liseberg
Skistar
Swedish Lapland
Universeum

Mat

Arla
ICA
Köket.se
Vegomagasinet
Zeta

Delningstjänster

Sunfleet
Taskrunner
TipTapp
Voi
Yepstr

Finans och försäkring

Avanza
Bokio
Dreams
If
Klarna


Hållbarhet

Deedster
Hygglo
Karma
Matsmart
Medveten Konsumtion

Sport och träning

FMTK (Försvarsmaktens träningsklubb)
Laget.se
Sats
Svenskalag.se
Yogobe

Myndigheter

Arbetsförmedlingen
Försvarsmakten
Försäkringskassan
Pensionsmyndigheten
Skatteverket

Utbildning

Brillbee
folkhögskola.nu
Linnéuniversitetet
Pluggakuten.se
Umeå universitet (studentwebben)

Streaming

Draken Film
Storytel
Streamly
Spotify
SVT Play

Organisationer

DIK
Sabo
Svensk Handel
Svenska kyrkan
Sveriges ingenjörer

E-handel

Caliroots
Care of Carl
Netonnet
Skincity
Sportamore

Nyheter

Aftonbladet
DN
Expressen
Omni
SVT Nyheter

Tidskrifter

Blankspot Project
Breakit
Chef
Market
Veckorevyn

Kultur och nöje

Kulturkompis
Moderna museet
Star Stable
Södra teatern
Thatsup

Kommuner

Enköping
Karlstad
Tyresö
Täby
Örebro

Resor

Reseguiden
Skånetrafiken
SL
SJ
TUI

Sök och jämför

Blocket Jobb
Hemnet
Hitta
Lendo
Pricerunner

Läs också:
Topp100 2018: Här är Sveriges bästa sajter och nättjänster