Det är en stor utmaning att bygga en sajt för en stor organisation med kanske tiotusentals medlemmar och i vissa fall lika många anställda. Nyckeln är att våga välja bort och fokusera på det absolut viktigaste, och naturligtvis att skapa en struktur som gör det enkelt att hitta fram till det innehåll och de tjänster som besökarna främst efterfrågar.
Läs också: Topp100 2018: Här är Sveriges bästa sajter och nättjänster
I många fall är organisationen ute efter att rekrytera nya medlemmar. Då gäller det att förmedla sitt kärnbudskap utan krusiduller. Bilder, text och layout samspelar för att slå an rätt ton.

Vinnare: Sabo
När SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, lanserade en helt ny sajt under 2017 hade man två huvudmål: att tydligt visa upp vad organisationen står för och samtidigt erbjuda bättre service till besökaren. Trots ett omfångsrikt innehåll med avdelningar för bland annat utbildningar och webbshop har man lyckats skapa en modern, responsiv sajt som besökaren snabbt upplever som logiskt uppbyggd.
SABO är moderorganisation till 300 allmännyttiga, svenska bostadsföretag som äger över 800 000 bostäder i Sverige. Många organisationer av denna storlek har ett överflöd av information som man gärna vill visa upp på sajten, men Sabo har vågat välja bort. När man tog fram den nya sajten gick man från totalt 14 000 webbsidor till lite över 2 000. Dessutom möts inloggade användare av personaliserat innehåll, så att sajtens innehåll ska kännas mer relevant.
FAKTA:
Sajtansvarig: Anna-Carin Carnebro
Antal heltidstjänster: 2
Publiceringsverktyg: Wordpress
Sajten är byggd av: OneDay Interact, IVEO
Unika besökare per vecka: 5–6 000

Stim
Tjänsterna är i fokus på Stims sajt, som några år efter den senaste omgörningen fortfarande känns modern, men framförallt användarvänlig, både för dem som skapar musiken och de Stim-kunder som vill använda sig av musiken i sin verksamhet.

IIS
De flesta känner till att organisationen IIIS administrerar den svenska toppdomänen, men det som gör att de förtjänar en plats på Topp100 är deras förmåga att sprida kunskap om nätet och hur vi utnyttjar dess potential. Pluspoäng också för undersajten internetmuseum, som tar oss tillbaka till nätets barndom.

Svenska kyrkan
Svenska kyrkans sajt är ett skolboksexempel på hur man tar en traditionstyngd verksamhet och ger den nytt liv i digitaliseringens tidsålder. Här kan du till exempel chatta helt anonymt med jourhavande präst. Vi önskar bara att den snygga och tankeväckande sidan med digitala böner och ljus var lite lättare att hitta fram till.

DIK
När andra fackförbund inte riktigt lyckas inspirera på nätet har DIK byggt en sajt som får oss att vilja stanna kvar en stund och kanske lyssna på en podcast. Den här sajten är snygg, avskalad och sprängfylld med bra innehåll och call to action-knappar.
Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »