Årets livsstilssajter är en blandning av kulturupplevelser, livsstilguider och digitala tjänster som på ett smart sätt tar till vara på delningsekonomin för att skapa ett mervärde, både för användaren och för samhället i stort. Det här är sajterna och apparna som du gladeligen berättar om för dina vänner.
Läs också: Topp100 2018: Här är Sveriges bästa sajter och nättjänster
Det blir allt vanligare att vi vänder oss till sociala medier-kanaler för att diskutera olika intressen, följa företeelser vi gillar eller lära oss mer om våra hobbys. Men än finns det inspirerande sajter och smarta digitala tjänster som får oss att gladeligen lämna Facebook eller Instagram för att upptäcka något nytt, förenkla vår vardag eller för att fördjupa oss i särskilda ämnen.

Vinnare: Sellpy
Sellpys koncept att göra det enkelt för oss att köpa och sälja begagnade kläder och andra produkter ligger helt rätt i tiden när hållbarhetsfrågor gör sig ständigt påminda. Den största miljöskandalen är alla kläder och prylar som aldrig används – Sellpy har gjort det enkelt att ändra på det.
Vi gillar enkelheten med vilken privatpersoner kan packa ihop sina oanvända kläder, accessoarer och prylar i en kostnadsfri Sellpy-påse, få allt upplockat och sedan få hjälp att sälja sakerna online. Sellpys smarta integration med marknadsplatsen Tradera gjorde dem snabbt till auktionssajtens största säljare. Via Tradera kan du buda och enkelt samla ihop olika auktionsvinster till en leverans och frakt.
Sellpy hamnar högst upp på årets livsstilslista eftersom de skapat en bra och smart tjänst som många verkligen har nytta av, och som dessutom tar sig an ett stort hållbarhetsproblem.
FAKTA:
Sajtansvarig: Sellpys utvecklingsteam
Plattform: Egenutvecklad sida skriven i React/Redux
Byggd av: Sellpys utvecklingsteam
Unika besökare per vecka: 35 000

Tiptapp
Från att ha varit en tjänst som gjorde det enklare att ta hand om och källsortera skräp och bråte har Tiptapp under året utvecklats till att bli en mindre logistiklösning för privatpersoner. Nu går det att via appen komma i kontakt med personer som kan hjälpa dig hämta upp den där Blocket-soffan du köpte – eller som kan hämta gamla prylar som du inte använder längre och skänka dem till välgörenhet. En spännande plattform i gigekonomins era som hjälper till med återvinning och återanvändning och förenklar i vår vardag.

Thatsup
Vi gillar att Thatsup tillhandahåller en bra, uppdaterad och personlig guide till det som sker i Sveriges största städer, och det både på engelska och svenska. Under året har community-aspekten också utvecklats så att man får en bättre och mer trovärdig bild av de personer som skriver rekommendationer på sajten. Det känns extra relevant i en tid där fejkade recensioner ibland tycks mer regel än undantag. Thatsup har lyckats ta fram en online-guide som vi kan lita på.

Kungliga Operan
Ett besök på Kungliga Operans hemsida ger en känsla av att befinna sig framför en mäktig och färgstark scen, med stora iögonfallande bilder och dramatisk design. Under förra året har sajten gjort en uppdatering för att skapa en ännu bättre användarupplevelse, framförallt för personer med funktionsvarianter. Enkel navigering, bra och inspirerande presentation av programmet och bra bokningsflöde gör att vi fortsätter att imponeras av Kungliga Operans sajt.

Kulturhuset Stockholm
Den som är på jakt efter scenuppträdanden, konst och kultur behöver inte leta längre än till Kulturhuset Stadsteaterns sajt. Här får besökare en överblick över allt som sker i byggnaden, information om föreställningar, filmvisningar och evenemang så väl som ett tydligt kalendarium som tydligt visar antal lediga platser. Sajten hjälper till att göra scen- och kulturvärlden lätt tillgänglig för den breda massan.
Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »