Det finns två kategorier svenska kommunsajter, och de har bägge två ett ganska stereotypiskt utseende. Först finns det alla de kommuner som inte har uppgraderat sin sajt till 2018 och ligger kvar i en åldersstigen, traditionell form och navigering. Sedan så finns det de – än så länge ganska få – kommunsajter som har tagit klivet in i en ny generation webb. De är nästan utan undantag sökcentrerade. För det är ju så vi i allt större utsträckning tar oss fram på nätet; vi söker i stället för att bläddra i invecklade menyer.

Läs också: Topp100 2018: Här är Sveriges bästa sajter och nättjänster

Det görs mycket bra hos svenska kommuner, men en fråga vi ställer oss är om det verkligen är effektivt att varje enskild kommun öser in skattepengar i sin egen digitala lösning. En av kommunerna på årets lista har ett svar på den frågan.

topp100

Vinnare: Täby
Täby kommun har satsat rejält och siktat högt med sin nya webb, och resultatet imponerar. Deras syfte har varit att förenkla för användarna, och det tycker vi att de har lyckats riktigt bra med. Det har blivit enklare att ta kontakt med kommunen. Informationen är lätt att förstå och lätt att hitta. Byggprojekt i den snabbväxande kommunen listas snyggt och smidigt, sökbara på en karta. Ett annat intressant grepp är att lägga CTA – call to action-knappar – överst på sidorna. På så vis finns de mest populära ingångarna direkt tillgängliga, vilket är särskilt smidigt när man surfar in på mobilen. Och kommunen använder inte bara data för att veta vad de ska lyfta fram åt användarna, de låter också allmänheten ta del av surfbeteendet på sajten genom en särskild statistikwebb. Det här är kommunal webb som vi aldrig sett den förr. Heja Täby!

FAKTA:
Sajtansvarig: Karin Öhlander
Antal heltidstjänster: 3
Publiceringsverktyg: Episerver
Sajten är byggd av: Valtech
Unika besökare per vecka: ca 12 000

topp100

Enköping
Fjolårets vinnare fortsätter att förbättra. Med tydliga ingångar och en snygg, lättanvänd sajt ligger Enköping fortfarande i topp bland landets kommunsajter.

topp100

Helsingborg
Varför ska varje liten kommun uppfinna hjulet? Vi älskar bra webb men nog finns det roligare saker att lägga skattepengar på än att utveckla hundratals likvärdiga kommunsajter från scratch. Helsingborg har inte bara tagit fram en bra egen webb, de har byggt en plattform som de erbjuder andra kommuner att nyttja. Flera kommuner nyttjar nu Helsingborgs plattform för extern och intern webb. Och allt är byggt med öppen källkod. Hatten av för Helsingborg!

topp100

Kalmar
Med en ny sajt som är både fin och tydlig tar sig Hansastaden Kalmar in på Topp100 för första gången. Ett extra plus för bra presentation av deras sökbara diarium – det hoppas vi att fler kommuner inspireras av och tar efter.

topp100

Örebro
Snygg design och ett genomtänkt sök – med kategoriseringar som hjälper användaren att hitta rätt – är två av de förtjänster som gör Örebro till en av årets bästa kommunsajter.

Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »