I spåren av Pisa känns det tryggt att digitala krafter verkar för att lyfta mattekunskaperna hos Sveriges barn. Men i det högre utbildningsskiktet ser svensk webb dystrare ut. Varje år hoppas vi att något av våra anrika lärosäten ska ha tagit klivet in i nästa generations webbplats. Men vi blir ständigt besvikna.

Läs också: Topp100 2018: Här är Sveriges bästa sajter och nättjänster

Svenska universitet har inte bara hamnat på efterkälken, de har kört i diket och fastnat i ryggläge. Med vissa strålande undantag förstås, som Linnéuniversitetets moderna, lättillgängliga och smakfulla sajt. Vi förstår att det är tufft att göra en sajt med alla de viljor och mål som ryms vid ett stort lärosäte – men hoppas att 2018 blir året då svensk universitetswebb kommer loss.

topp100

Vinnare: Schoolido

Schoolidos sajt var redan vid lanseringen en förebild inom digital utbildning, och de fortsätter att innovera och förbättra sin tjänst. Här kan Sveriges högstadieelever träna och testa sina kunskaper. Vi gillar att Schoolido har lagt kraft på att göra det tillgängligt för alla: här finns möjlighet att få texter upplästa eller översatta till sitt eget modersmål, och det finns ett särskilt typsnitt som underlättar för dyslektiker. Ett smart planeringsverktyg och texter som förklarar varför vi ska lära oss saker gör att vi nästan, men bara nästan, önskar att det var möjligt att gå om högstadiet igen. Det glädjer oss att flera skolor och kommuner har tecknat avtal med Schoolido, så att utbildningssajten kommer fler till godo än de elever vars föräldrar kan och vill betala månadsavgiften.

FAKTA:
Sajtansvarig: Jenny Ann Ax:son Johnson
Antal heltidstjänster: 7
Publiceringsverktyg: Egenutvecklat
Sajten är byggd av: In-house
Unika besökare per vecka: ca 20.000

topp100

Mattecentrum
Mattecentrums flaggskepp Matteboken är inte längre toppmodern i sin design, men innehållet är strålande och fortsätter att utvecklas och förbättras. En av årets nyheter är att Matteboken även finns på arabiska. Och toppenappen Vektor regerar i Sveriges förskoleklasser.

topp100

Linnéuniversitetet
Sveriges bästa universitetssajt är utan konkurrens Linnéuniversitetet. Vi älskar det smarta och rappa tilltalet i forskningskommunikationen. En av årets nyheter är att forskningsrön även presenteras i rörligt format.

topp100

Forskning.se
Vetenskapsrådets forskningssajt fortsätter att producera bra journalistik som gör forskning spännande och roligt. I år applåderar vi särskilt åt deras snygga satsning på en “kunskapsresa” om artificiell intelligens, en specialsajt med mycket rörligt.

topp100

Folkhögskola.nu
Folkhögskola.nu gör comeback på Topp100 med en ny, smakfull sajt som ger bra och tydliga ingångar till olika folkhögskoleutbildningar. Vi bara måste söka folkhögskola!

Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »