Det märks att dagens generation barn inte tillbringar så mycket tid framför datorn – men desto mer framför mobiler och paddor. Det finns många spel för barn och unga, men desto färre bra webbar. Liksom tidigare år håller svenska familjesajter en ojämn kvalitet och inte särskilt mycket nytt händer. Men lyckligtvis finns det några lysande undantag. Vågar vi hoppas på ett bättre familjeår 2018?

topp100 2018

Vinnare: Bris
Bris har gjort en imponerande omgörning, och den nya sajten klarar galant den utmaning det innebär att vända sig till flera målgrupper. Det har blivit busenkelt att stötta Bris med pengar, och det är också enkelt för barn i behov av stöd att komma i kontakt med en vuxen som lyssnar – över telefon, chatt eller mejl. Att sajten byter skepnad på natten känns genomtänkt och självklart. Nattetid erbjuds besökande barn hjälp att komma till ro med en avslappningsövning och en skrivövning. Och vid skarpt läge: en uppmaning att ringa polisen.

FAKTA:
Sajtansvarig: Maria Rådlund
Antal heltidstjänster: 1
Publiceringsverktyg: Episerver
Sajten är byggd av: Candidator (teknik) och Adore You (design)
Unika besökare per vecka: 9.400

topp100 2018

Umo/Youmo.se
I år hyllar vi Umo för deras nya dottersajt Youmo.se, som riktar sig till unga nyanlända. Här presenteras information om sex, kroppen och rättigheter – som rätten att inte bli bortgift och rätten att säga nej till sex – på språken arabiska, somaliska, tigrinja och dari. Målgruppen är unga i Sverige men sajten når även ut i världen. Det är angeläget, snyggt och lättillgängligt. Vi älskar särskilt den smarta panikknappen som snabbt tar oss bort från sidan om någon skulle snegla över axeln.

topp100 2018

Barnkanalen
Proppat med kvalitativt och kreativt innehåll i både webb och mobil, och en strid ström av spännande nyheter. Mixat, Bolibompa och en älskad julkalenderapp – Barnkanalen gör oss inte besvikna. Här finns muskler att skapa riktigt bra digitalt innehåll.

topp100 2018

Statens medieråd
I en tid när både forskare och lekmän reflekterar kring ungas skärmtid gör Statens medieråd ett viktigt arbete för att stötta skola och föräldrar i att ge barn en sund relation till digitala verktyg. Här kan man hitta bra material för hur man förhåller sig till sociala medier och hur man utövar källkritik.

kpwebben

KPwebben
Kamratposten har gett unga en röst i decennier – nu i tidsenlig, snygg och mobilvänlig förpackning.

Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »