Det finns väldigt många kompetenta nätbutiker i Sverige som lever upp till hygienfaktorer som en genomtänkt navigering, stort sortiment, hög kvalitet på innehåll, bra leverans- och betalalternativ. Snabba leveranser är annars ett pålitligt sätt att få höga betyg hos kunderna när prisjämförelsesajter låter sina användare betygsätta butikerna, men det räcker inte för att nå Topp100.

E-handelns stabila tillväxt på runt 15 procent år efter år har satt gamla detaljhandelskedjor under starkt tryck det senaste året. Konkurser, rekonstruktioner och vinstvarningar präglar bilden av detaljhandeln. Det har inte räckt att som H&M ha haft e-handeln i många år – du måste konkurrera med briljanta utländska aktörer som Amazon, Zalando, Wish och Asos.

Det är också modebutikerna som sticker ut bland e-handlarna med en design i framkant och mobilanpassning som ibland gör det smidigare att beställa på mobilen än på desktop. 2018 är skarpa mobilversioner ett absolut krav, men desktop-versioner som upplevs som uppblåsta drar ner betygen. För att räknas bland de bästa förväntar vi oss en navigering och filtrering som lämnat formulär 1A. Vi vill inspireras och guidas fram till perfekta köp.

Läs också: Topp100 2017: Här är Sveriges 10 bästa e-handelssajter

Sveriges bästa nätbutiker är blixtsnabba eftersom de har satsat på att hosta dem i molnet vilket gör det möjligt att absorbera snabba trafikökningar. En långsam nätbutik är lika med en dålig nätbutik.

Modebutikerna känns ofta mer attraktiva än andra kategorier för att de utgår från riktigt bra bilder och i vissa fall videor. Det som skiljer agnarna från vetet blir det inspirerande innehållet vid sidan om produktbeskrivningar. Det är en anledning till att inga matbutiker vid sidan om Linas Matkasse riktigt kunde ta plats bredvid modesajterna. Trots att inspiration är grunden till bra matlagning har de flesta matbutiker koncentrerat sig på hygienfaktorerna som leverans. Kanske de kommer igen till nästa år?

Innovationer inom svensk e-handel det senaste året har handlat om nya logistiklösningar som att i samarbete med Volvo leverera direkt till kundernas bilar. Allt fler e-handlare erbjuder också hemleverans på kvällstid med uppstickare som Budbee och Best samtidigt som Postnord vässat sina hemleveranser.

Svenska e-handlare har förutsättningarna för att skapa de bästa nätbutikerna i världen. Det är helt nödvändigt att vara bäst i en tid när de extremt billiga direktköpen från Kina slår i taket och det bara är en tidsfråga innan jätten Amazon etablerar sig på den svenska marknaden.

topp100

Vinnare: Care of Carl

Care of Carl har skapat en elegant herrmodebutik med omsorg kring alla detaljer. Designen är diskret, precis som en expedit i en bättre herrbutik ska vara.

Det senaste året har Care of Carl fått helt ny grafisk profil, logotyp och typsnitt samt bättre filtrering av vilka produkter som visas. Lägg till nya betalsätt som Swish, Paypal och Amex så förstår man att de aldrig lägger sig till ro.

Grundarna har förstått normalmannens behov av smakråd och guidning när de skapat koncept som ”shop the look” där kunden kan köpa en hel outfit. Care of Carl lanserade förra året dessutom Carl Supply som gör det möjligt att skapa en egen stilprofil online för att sedan få hjälp per telefon av en personlig stilrådgivare som handplockar kläder, skor och accessoarer för den villrådige.

Online-magasinet Carl Magazine håller en hög journalistisk nivå och inspirerar till ett mer engagerat förhållande till mode. Många artiklar platsar i magasin tryckta på tjockt fint papper. Lägg till Encyclopedia Carl om olika modebegrepp och Care of Carl har verktygen att göra vilken ovårdad journalist som helst till en gentleman.

Care of Carl har senaste året också introducerat nya leveranssätt som leveranser direkt till kundens Volvo-bil och till utlämningsboxar i Stockholm och Göteborg. De som väljer hemleverans och beställer före klockan åtta på morgonen har ordern samma dag.

Care of Carl är en värdig vinnare i den svåraste Topp100-kategorin.

FAKTA:
Sajtansvarig: Produktråd
Antal heltidstjänster: 43 st, totalt 54 anställda
Publiceringsverktyg/plattform: Askås
Byggd av: Askås
Unika besökare per vecka: 130 000 i Sverige (Norge: 35 000, Danmark: 19 000)

topp100

NA-KD
Serieentreprenören Jarno Vanhatapios senaste projekt modebutiken NA-KD har Sveriges, om inte Europas bästa, bilddrivna navigering där produkten alltid är i centrum oavsett om du handlar från desktop eller mobil. Generöst med produktbilder toppas dessutom med catwalk-videor som tar produktpresentationer till en helt ny nivå.

topp100

Martin & Servera
Restauranggrossisten Martin & Serveras nya nätbutik har satt ribban för framtidens b2b-e-handel. Den är mer inspirerande än många nätmatbutiker som säljer till konsumenter. Vid sidan om inspiration i form av recept och reportage finns det också online-kurser för viktiga ämnen som livsmedelshygien. En chatt visar också att man är beredd att kommunicera med kunderna på fler sätt än telefon. Ett föredöme för svensk b2b-e-handel.

topp100

Profoto
Svenska Profoto som har arbetat med ljussättning i 50 år har skapat en varumärkeswebb som andas professionalism ut i minsta kodsnutt. Den har kombinerat presentation, inspiration och online-köp på ett mycket elegant sätt. Den skrollbaserade designen, som fungerar lika bra på desktop som mobilen, sammanflätar texter, krispigt foto och professionella videor på ett sätt som lyfter hela varumärket. Dessutom banar de ny mark med sina nya online-kurser om professionellt foto. Så här ska man marknadsföra sitt varumärke 2018.

topp100

Skincity
Skincity som säljer exklusiva hudvårdsprodukter har satt sin professionella kunskap om hud i centrum av butiken. Deras hudteraputer är bara en chatt bort, ambitiösa hudguider och interaktiva hudtester bygger både förtroende och lojalitet hos kunderna. Testerna som bygger på ett stort antal frågor går naturligtvis att konvertera till en välfylld varukorg. Det är inte svårt att förstå varför Axel Johnsson-koncernen köpte Skincity.

topp100

Caliroots
Caliroots nya grafiker har fått fria händer att omdana sajten tillsammans med en kodare. Caliroots gör det mesta med egenproducerade modebilder tillsammans med leverantörernas bilder för att göra varje landnings- eller kategorisida intressant. I Caliroots Mag har de fått fritt spelrum. Det är spännande, snyggt och nydanande. Innehållet är värdigt ett modernt digitalt modemagasin. Caliroots mobilvariant är så bra som det går att göra. Hur orkar nästan alla andra nätbutiker se så ordinära ut?

topp100

Junkyard
Junkyard är en snygg skate- och modebutik som lyfter sortimentet genom att fota kläderna på modellerna i miljö och studio. Riktigt bra filtreringsfunktion som fungerar lika bra på mobilen som desktop. Plus för att chattbubblan följer kunden genom hela köpresan.

topp100

Sportamore
Sportamore är fortfarande Sveriges mest ambitiösa nätbutik när det gäller inspirerande innehåll. Deras smarta automatiska snabbfilter som föreslår filtreringen ger kunderna samma överblick på det breda sortimentet på mobilen som på desktop. Sportamores erbjudande kännetecknas också av snabba leveranser – bor du i Stockholm kan du beställa på kvällen för leverans hem dagen efter.

topp100

Lyko
Hårvårds- och skönhetspecialisten Lyko kombinerar tydlig presentation av produkterna med inspirerande och lärorikt innehåll i form av artiklar och video. Med plattformen Lyko Social har de fått ordentlig fart på kundernas produktkommentarer och produktbetyg. Dessutom knyter Lyko ihop sin framgångsrika nätbutik med sitt frisör- och butiksnät med en framträdande bokningsfunktion.

topp100

Linas Matkasse
Linas Matkasse förklarar sitt erbjudande på ett både lockande och begripligt sätt med bilder, text och grafik på ett sätt som lämnar alla andra bakom dem. Om vi hade ett pris i kundkommunikation skulle Linas Matkasse få det.

Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »