De flesta tidskrifter är fortfarande kulturellt och ekonomiskt djupt rotade i pappersformatet. Det märks tydligt på webben där nästan alla tidskrifter ser förvillande lika ut och sällan erbjuder något annat än artiklar publicerade i kronologisk ordning.
Det senaste decenniet har annonsmiljarder flyttats till plattformsföretag som Google och Facebook samtidigt som publiken är fullt upptagna med att binge-titta på serier hos Netflix när de inte blockerar annonser med Adblock Plus.
Det är med andra ord en tuff miljö att utveckla spännande digitala tidskriftskoncept. Men det finns undantag bland tidskrifterna som flyttar gränserna för hur man berättar en historia med texter, bilder, grafik och video.
Läs också: Topp100 2018: Här är Sveriges bästa sajter och nättjänster
Den starkaste digitala trenden senaste året är att allt fler tidskrifter låser in material bakom betalväggar –vilket är en helt nödvändig utveckling när annonsmarknaden förändras. När tidskrifter som Resumé, Market, Filter och Offside görs om är det med viljan att erbjuda läsarna mer kvalificerat material på webben och ta betalt för det. Helt plötsligt känns webben överlägsen papperstidningen.
Sociala medier har en roll att spela för framtidens tidskrifter, men det är ett tveeggat svärd där medier ger klick och läsare samtidigt som tidskrifterna föder draken som mycket väl kan sluka dem i slutändan. Förändringar i algoritmen för Facebooks nyhetsflöde ändrar också förutsättningarna från den ena dagen till den andra.
Vi ser också hur sociala medier drivit fram snuttifierat rewritat material av typen “du kan inte tro vad som hände sedan”, när det snarare är kvalificerat fördjupande material som bärs av tydliga berättelser som publiken längtar efter.
Idag finns det flera spännande förebilder bland tidskrifterna att inspireras av. Låt oss hoppas att de bara blir fler till nästa år.

Vinnare: Blank Spot Project
I en tid av misstro mot traditionella medier och falska nyheter arbetar Blank Spot Project målmedvetet med att bygga relationer med läsarna i slutna Facebookgrupper. De arbetar också på ett naturligt sätt med multimedia i form av text, bilder, ljud, video, interaktivt material för att berätta en historia.
Blank Spot Project har sitt ursprung i viljan att rapportera från delar av världen som sällan sätts under ett journalistiskt sökarljus. Den ambitionen har även flyttats till Sverige i reportagesatsningen Verkliga Sverige där Selma Lagerlöfs Nils Holgersson underbara resa får utgöra ramen när historier som normalt aldrig lämnar lokalsamhället ska berättas.
Blank Spot Project är duktiga på att hitta nya sätt att finansiera journalistik och att bygga relationer med läsare. I projektet “Världen och journalistiken in i skolan” får skolelever följa med chefredaktören Martin Schibbye ut i världen via slutna Facebookgrupper för att bättre förstå hur reportage blir till och på så sätt lära sig att bli mediekritiska.
Under året har Blank Spot Project dessutom finslipat formen för att bättre kunna berätta historier.
Blank Spot Project visar en väg framåt i fråga om att bygga starkare relationer med läsarna. Ambitionen att med relativt små medel berätta stora berättelser i alla typer av format är befriande och deras sätt att samarbeta med organisationer och skolor visar på nya sätt att finansiera kvalificerad journalistik. Blank Spot Project är en inspirationskälla för alla som sysslar med journalistik.
FAKTA:
Sajtansvarig: Martin Schibbye
Antal heltidstjänster: 3
Publiceringsplattform: Wordpress
Vem har byggt sajten: Eget utvecklingsteam
Unika besökare per vecka: 7000-8000

Kit
Kit som flyter mellan olika format i våra sociala flöden är fortfarande en av Sveriges mest intressanta experiment kring framtidens medier. Kanske är det Facebooks nedprioritering av medier i flödena som fått dem att backa från den tidigare utgångspunkten att en startsida är onödig. Under året öppnade de sin egen teknikplattform Kit Story Engine för utomstående att lyfta native-annonsering till en ny nivå. Med hjälp av maskininlärning kan de skapa de optimala inläggen hos Facebook för att skapa mest engagemang och räckvidd.

Chef
Trots att tidningen Chef närmast prenumererar på priser har de valt att fortsätta utveckla sin plattform. Med personalisering utifrån användardata och besökshistorik har de lyckats skapa en webb som är relevant oavsett var läsaren är chef. Chef är idag en hel verktygslåda för att hjälpa och inspirera ledare genom exempelvis metodbanken som innehåller 300 ledarskapsmetoder, medicinskt stresstest, avtalsmallar eller Chefsboken som sammanfattar managemenlitteratur för lyssning på 19 minuter. Spelelement uppmuntrar användaren att lära sig mer. Chef är en inspiration för tidskrifter som vill fortsätta att vara relevanta i en tid av informationsöverskott.

Resumé
Med en trygg bas i kvalitetsjournalistk har Resumé gjort om både sin papperstidning och digitala närvaro för att passa vår tid. När varannanveckasutgivning byttes mot månadsmagasin har webben stärkts med unika analyser. Det är fortfarande generöst med fritt material samtidigt som Resumé Insikt bjuder på innehåll som är värt att betala för.

Market
Market har hittat en snygg och effektiv form när de tagit steget mot en facktidning som är bättre digitalt än på papper. Balansen mellan fritt nyhetsmaterial och fördjupande premiummaterial bakom betalvägg gör sajten lockande för alla som är intresserade av detaljhandeln. Det finns nu modeller för alla facktidningar som vill överleva digitaliseringen utan att ge avkall på kvaliteten på innehållet.
Missa inte eventet alla pratar om: Webbdagarna Stockholm 20-21 mars 2018 »