Ibland finns det sajter eller tjänster som inte riktigt passar in i någon kategori – eller som av någon anledning kanske inte kan mäta sig mot jättarna i sin kategori, men förtjänar uppmärksamhet och applåder utifrån någon annan parameter. Det här är våra hedersprisvinnare som på olika sätt gör internet och Sverige lite bättre.

Läs också: Topp100 2017 – Här är Sveriges 100 bästa på nätet

topp100

Viralgranskaren
I en tid när det blir allt svårare att skilja fakta och fiktion åt och där världens mäktigaste man påstår att ledande kvalitetsmedier ägnar sig åt ”fake news” är satsningar som Metros Viralgranskaren viktigare än någonsin.

topp100

SVT Text
Tabeller kommer och går, endast text-tv:s sida 330 består. Att ingen svensk nyhetsaktör jämte SVT Text lyckats hitta ett vettigt – och konstant! – sätt att presentera sportresultat och tabeller på är ett mysterium. I år passar vi därför på att ge ett hederspris till en ”nät”-plattform som om ett par år fyller 40. Grattis i förskott!

topp100

Betala P
Stockholm Stads mobilapp för att betala parkering är en gudagåva till oss bilister. Förutom att man slipper leta efter parkeringsautomater så betalar man exakt rätt belopp för den tid man står parkerad, varken mer eller mindre. Om din förinställda tid är på väg att ta slut så får du ett varningspling i mobilen och så kan man enkelt förlänga tiden med några klick, fantastiskt!

swish

Swish
Svenskarna älskar appen som gör det busenkelt att överföra pengar med hjälp av mobilen. Och nu har Swish, efter en hel del teknikproblem, äntligen sjösatt sin tjänst för e-handel. Så nu får företag som Klarna och Paypal verkligen se upp!

topp100

#jagärhär
Platsar en hashtag verkligen på den prestigefyllda Topp100-listan? Tveklöst, eftersom #jagärhär är ett tydligt tecken på att det är i de sociala medierna som samhällsdebatten förs i dag. Och den är tyvärr inte särskilt nyanserad alla gånger. Journalisten Mina Dennert var trött på trollen som fyller kommentarsfälten på Facebook med hat och startade en Facebook-grupp med syfte att motverka de onda krafterna, ett lovvärt initiativ som dragit till sig tiotusentals nätaktivister.

topp100

Klarna
Ett välfungerande ekosystem är helt nödvändigt för framgångsrik e-handel. Och där är Klarna en viktig byggsten. Deras logotyp är idag en given signal om trygghet för kunden, och de har gjort det genialiskt enkelt att betala med ett klick, även vid faktura.

topp100

Bullerappen
Hur bullrigt är det egentligen på din arbetsplats? Arbetsmiljöverket har tagit fram en app som gör det möjligt för var och en att mäta bullernivån på sin egen arbetsplats, och tolka resultatet. Ett strålande exempel på hur det digitala gör verklig nytta.

topp100

Magda Gad
Magda Gad är på ett sätt en klassisk gammaldags journalist, som rapporterar från delar av världen som få vågar åka till och som vi kanske helst skulle vilja blunda för. Men hon använder också nätets verktyg för att nå oss på olika sätt – Facebookinlägg, liverapportering med frågestund, och så vidare. Vi behöver henne och sådana som hon i våra flöden.

topp100

Influencers of Sweden
Better Bloggers har vuxit upp och är nu en branschorganisation som ska göra internet bättre både för den som skapar innehåll, och den som bara surfar. Etik, ekonomi, och effektivitet – de stöttar i allt möjligt.

topp100

StockholmDirekt
Bra och viktig rapportering – och en redaktion som fortsätter jobba med hur de använder sociala medier för både in- och output.