Har underhållning på nätet blivit lika med streaming? Det är inte utan att vi på allvar börjar tro det, för en titt på årets lista visar att nio av tio placeringar bygger huvuddelen av sin verksamhet på streaming av rörlig bild eller ljud. Och den tionde? Ja, den brukar ofta pitchas som ett Spotify för tidskrifter, så helt fri från streaming är inte den heller.
Årets vinnare har streamat innehåll ”bara” som sitt ena ben, men det är de avancemang företaget gjort på detta ben som placerat dem överst på tronen i år, och det är deras förmåga att våga inspireras av andra streamingaktörer som gör deras tjänst så bra.
Läs också: Topp100 2017 – Här är Sveriges 100 bästa på nätet
Som på så många andra delar av internet känns underhållningssegmentet numera väldigt moget. Ingen aktör verkar längre kunna komma in från ingenstans och slå världen med häpnad. Hoppas vi att det någon gång åter ska kunna hända? Självklart.
Men när det sker, gissar vi att det även då på något sätt handlar om streaming.

Vinnare: TV4
När TV4 förra våren meddelade att det från och med nu skulle bli inloggningskrav för alla på TV4 Play höjde många på ögonbrynen. Men TV4 visste vad de gjorde – nu kunde de plocka in funktionalitet i sin tjänst som tidigare bara abonnemangstjänster kunnat erbjuda. 2,6 miljoner registrerade konton senare använder svenskarna TV4 Play mer än någonsin. En vågad satsning som slog väl ut!
”Vanliga” TV4.se skulle i ärlighetens namn behöva lite av fräschören TV4 Play bjuder på, sajten har inte genomgått någon större förändring på några år, och det börjar märkas. Men innehållet är fortfarande en bra blandning av smalt och brett, och medvinden för playtjänsten så stark att vi utan tvekan utser TV4 till årets vinnare inom underhållning. Vad säger ni SVT – inloggningsruta hos er snart också?
FAKTA:
Ansvarig för sajten/appen: Mathias Berg (chef), David Bustos (tjänsteägare), Emelie Lindgren (produktägare) och Marcus Lindén (utveckling och integration)
Antal heltidstjänster för sajten/appen: cirka 40 stycken
Sajten/appen är byggd i:
- Inhouse (sajt rails/react restful api:er, iOS-app Swift:objC, android-app java, backend och affärslager med microservices i go/elixir)
- Extern backend: Vimond, vuDRM, Ooyala/Yospace och Adobe campaign
- Hosting: aws/heroku
Sajten/appen är skapad av: Bonnier Broadcasting, det vill säga TV4 och C More)
Trafik: 1 655 000 timmar/vecka i videokonsumtion samt 6,2 miljoner strömstarter/vecka (MMS, Q4 2016)
Här är övriga underhållningssajter som hör till Sveriges bästa 2017:

Bookbeat
Sverige har som inget land tagit de streamade ljudböckerna till sitt hjärta. Nu finns en konkurrent som på allvar utmanar giganten Storytel och erbjuder en i många avseenden lika bra tjänst. Vi tackar för den konkurrensen.

Playpilot
När vi i fjol utsåg Playpilot till den bästa svenska tjänsten för att på ett samlat ställe söka i streamingtjänsternas kataloger nämnde vi att hyrfilmstjänsterna saknades. I år har Playpilot inkluderat dessa i sin databas. Tack för det!

Readly
Återkomst på listan för tidskriftstjänsten Readly, som nu börjar göra sig hörda ordentligt även internationellt. Det avspeglar sig i utbudet, här finns ett gigantiskt utbud att dyka ner i även bortom den svenska tidningsmarknaden.

Spotify
Världens största streamingtjänst för musik tuffar på till synes opåverkad av hoten från konkurrenterna Apple, Google och Amazon. Vi skulle dock önska oss lite mer nytänkande, förälskelsen i Discover Weekly-listorna till trots, nu vill vi ha nästa grej!

Storytel
Den överlägsna ettan bland svenska ljudbokstjänster sett till antalet kunder levererar en gedigen tjänst med det största utbudet och numera även egenproducerat material, men nu vill vi ha en ny version av appen där vi guidas bättre till det vi vill lyssna på. Och kan vi få tillbaka möjligheten att lyssna via datorn, tack?

Sveriges Radio
Poddar vart vi än hör. Sveriges Radio har verkligen tagit podcastformatet till sina hjärtan – och med den äran. Men vi uppskattar också utvecklingen i det lilla, som att Play-appen nu notifierar om viktiga nyheter på den lokala P4-kanalen. I tider när många riksmedier drar in sin lokalbevakning, är det guld värt.

SVT
Är det okej att hylla misslyckanden? Ja, om det handlar om att prova nya vägar. De senaste åren har SVT vågat lansera och sedan lagt ner nätsatsningar som Flow och Edit, och det är precis så vi tycker public service-jätten ska agera – utmana gränser och tillåta att det blir fel. Låt oss bara hoppas att det är tredje gången gillt som gäller nästa gång.

Viaplay
Den svenska streamingmarknadens svar på Netflix finns nu i princip överallt, senast var det Android TV-plattformen som en app släpptes för. När Viaplay nu också börjat satsa på egenproduktioner för såväl vuxna som barn var det nära att vi utropade dem till årets kategorivinnare. Men bredden på tjänsten gör också att en del plattformar släpar efter i utvecklingen, och det straffar sig.

Vodeville
Hos vilken av alla streamingtjänsterna finns filmen jag vill se i kväll? Det är fråga som kan vara hopplös att få svar på, men Vodeville fixar det. Här erbjuds också roliga finesser som filtersökningar likt ”Jag vill se en thriller som är max 2 timmar lång och har minst 8/10 i betyg och finns på Netflix”.