De etablerade mediehusen inom tidskriftssegmentet har under många år använt sig av populära bloggare för att driva trafik till sina sajter. Men 2016 hände något intressant – en av landets absolut största bloggare valde att lämna mediehuset hon haft som sin plattform och flyttade hem till sin egen domän igen för att ta makten över sitt eget innehåll.

Det fick oss i juryn att återigen ställa frågan – vad är egentligen en bra tidskrift på nätet? Kan den vara ”bara” en blogg? Självklart! Och allra mest självklart om den innehåller tio år av vällästa inlägg paketerade i en aptitlig form som fungerar bra i alla enheter. När bloggen därtill kompletteras med video- och ljudinnehåll och spretar ut på allsköns sociala medie-plattformar – ja, då kan det nå hela vägen.

Läs också: Topp100 2017 – Här är Sveriges 100 bästa på nätet

2016 började många stora svenska bloggare och youtubers kalla sig ”social media influencers” och blev medvetna om sitt eget värde. Och när man vet detta – hur viktigt blir det då att ha en etablerad aktör i ryggen? Kanske inte viktigt alls. Vi förutspår att fler kommer att vandra den väg som årets kategorivinnare slagit in på.

topp100

Vinnare: Underbara Clara

Efter att ha huserat några år på Amelias plattform bestämde sig Clara Lidström – mer känd i bloggvärlden som Underbara Clara – att det var dags att återta makten över sitt varumärke. ”Istället för att gömma mig i skuggan av något mediehus – nu vill jag vara mitt eget lilla mediehus”, skrev hon i första inlägget efter hemkomsten till den egna domänen. Och året då många av Sveriges klarast lysande nätstjärnor insåg sin potential och började se sig mer som influencers snarare än bloggare och youtubers, var det så klart helt rätt tänkt.

Med ett varmt, personligt tilltal levererar Clara Lidström dagligen ett engagerande innehåll med bloggen som bas, och sajten bjuder även på en poddsektion, en videosektion, en stor receptbank och ett regelbundet nyhetsbrev. Visst, lite grann ser vi Clara Lidström som en symbol för en DIY-rörelse som nu blivit vuxen på allvar, men underbaraclaras.se är utan tvekan en värdig vinnare i tidskriftskategorin, och vi är oerhört nyfikna på att se hur hennes mediehus fortsätter utvecklas.

FAKTA: 
Ansvarig för sajten: Clara Lidström
Antal heltidstjänster för sajten: 1 
Sajten är byggd i: Wordpress
Sajten är skapad av: Johan Bodén för Creative Camp har ritat, SES Nordic byggt och Kajsa Nilsson illustrerat
Antal unika besökare per vecka: 185 000

Här är de övriga tidskriftssajter som hör till Sveriges bästa 2017:

topp100

Blankspot
Hajpen har kommit och gått, men Blankspot har trots mindre uppmärksamhet levererat ett antal starka reportage under året som gått, och även satsat på inrikesjournalistik. 2017 känns lite som ett växla upp eller försvinna-år, och vi hoppas så klart på det förstnämnda.

topp100

Chef
För den i beslutsposition på arbetet fortsätter denna mångåriga favorit för Internetworld-juryn att vässa utbudet för varje år som går. 2016 digitaliserades bland annat tjänsten Chefboken, där ledarskapsböcker sammanfattas på mindre än 20 minuter.

topp100

Dagens Samhälle
Fortsätter att vara en naturlig startpunkt för debatt inom offentlig sektor. I slutet av 2016 tog Dagens Samhälle nästa steg och lanserade en app där prenumeranter kan ta del av papperstidningen i digital form.

topp100

KIT
Under året har KIT fortsatt att leverera bra innehåll, inte minst inom videosegmentet, där det känns som att de klivit upp ett par pinnhål. Men Facebooks omskruvade algoritmer verkar ha gjort KIT:s material mindre synligt – kanske dags att bita i det sura äpplet och införa en traditionell startsida?