I takt med att webben mognar förväntar vi oss att kunna göra allting överallt, vare sig vi sitter framför våra datorer på jobbet eller i bussen på väg hem. På det här området har bank- och försäkringsvärlden länge stretat emot – ska något så allvarligt som aktieköp och banktransaktioner verkligen kunna utföras när och var som helst?

Vi har länge ansett att svaret på den frågan är ja, men frågan är om det inte är först i år som branschen (nästan!) också vågar svara jakande på frågan. Vi har försökt titta extra mycket på vad bankerna och försäkringsbolagen erbjuder på webben kontra i sina appar, och även lagt vikt vid vilka plattformar de här tjänsterna erbjuds på.

Läs också: Topp100 2017 – Här är Sveriges 100 bästa på nätet

Årets vinnare är inte perfekt i alla avseenden, men levererar en oerhört bra helhetslösning till sina kunder inom båda de segment den här kategorin innehåller. Och mer kan man väl inte begära?

topp100

Vinnare: Länsförsäkringar
Länsförsäkringar har nosat på segern i den här kategorin i flera år, och det är egentligen svårt att peka ut en enskild detalj som fick dem att klättra ända upp i år. Det är helheten som imponerar, och kanske allra mest hur vi känner att allt vi kan göra på deras webb, kan vi också göra i deras mobilapp. Många banker nöjer sig med ”good enough”, men Länsförsäkringar tar mobilbanken nästan hela vägen.

Länsförsäkringar är därtill den enda av de stora aktörerna som erbjuder åtminstone en hygglig app för Windows Phone. Visst, det är en liten plattform jämfört med Android och iOS, men det visar att de värnar om alla sina kunder.

Men tro nu inte att vi bara glor ner i våra mobiler. Även på webben har Länsförsäkringar skruvat på sin tjänst. Allra mest uppskattar vi den förbättrade översikten våra bank-, försäkrings- och pensionsärenden samlas. Sammantaget gör detta Länsförsäkringar till en mycket värdig vinnare.

FAKTA:
Ansvarig för sajt och app: Lena Lipschütz (produktägare öppna webben), Margareta Gustafson (produktägare mina sidor), Tove Fasth (produktägare mobilappen)

Antal heltidstjänster för sajt och app: 30 (öppen webb+mina sidor), 20 (mobilappen)

Öppna webben är byggd i: EPiSserver CMS
Öppna webben är skapad av: Valtech, Screen Interaction och Länsförsäkringar. Konsultbolag1 för test.
Mina sidor är byggd i: En ”hybrid” av en Server Side Webb-applikation och en Client Side Webb-applikation.
Mina sidor är skapad av: Evry, Common Ground och Länsförsäkringar. Konsultbolag1 för test.
Mobilappen är byggd av: Evry och Screen Interaction. Konsultbolag1 för test.
Antal unika besökare per vecka: Cirka 300 000 (öppna webben), 250 000 (mina sidor), 250 000 (mobilappar)

Här är de övriga bank- och försäkringssajterna som hör till årets bästa 2017:

topp100

Avanza
När Avanza återkom till Topp 100 i fjol berodde det mycket på att deras mobilapp vuxit i styrka. Den utvecklingen har fortsatt i år, och vi känner i dag knappt något behov av att logga in på den (i sig utmärkta) huvudwebbplatsen. Tummen upp för det!

topp100

If
De tre senaste årens vinnare i den här kategorin fortsätter att leverera en topptjänst. I år har bland annat nya steg tagits för att kunderna ska kunna sköta sina försäkringsärenden pappersfritt, något vi särskilt uppskattar.

topp100

SEB
I våra ögon erbjuder SEB ännu den bästa totallösningen på webb och i mobilen bland de svenska storbankerna. Men nu är det väl ändå dags att ni också låter oss skicka säkra meddelanden till kundservice i mobilappen, SEB?

topp100

Trygg-Hansa
Försäkringsbolagen har ansträngt sig något enormt på nätet på senare år för att göra våra försäkringar attraktiva, i avsaknad av ett bättre ord. Trygg-Hansa är ett av bolagen som lyckas allra bäst år efter år.