Svenska myndigheter är imponerande bra på digitala tjänster. Ur ett internationellt perspektiv är det ganska så otroligt hur mycket vi kan göra i både datorn och mobilen idag. Och förutom att e-tjänsterna stadigt blir allt fler blir också utformningen och informationen allt tydligare och mer lättfattlig.

Läs också: Topp100 2017 – Här är Sveriges 100 bästa på nätet

Flera myndigheter både på och utanför listan har tydligt satsat på att göra informationen till målgruppen enklare att ta till sig - genom att använda ett genomtänkt och målgruppsanpassat språk, men också genom att utnyttja rörligt material och infografik för att förklara komplexa fenomen och regelverk. Ett utmärkt sätt att dra ytterligare nytta av de digitala möjligheterna.

topp100

Vinnare: Försäkringskassan

Vårt socialförsäkringssystem är bitvis frustrerande krångligt men Försäkringskassan digitala team jobbar idogt vidare för att göra det lättare att förstå och använda. Förutom att stadigt utveckla sina e-tjänster har de också tagit fram flera intressanta kampanjsajter som förklarar komplexa ämnen. Ett exempel är fifty-fifty.se som sakligt och lågaffektivt argumenterar för delad föräldraförsäkring och förklarar vilka konsekvenser olika val kan få. Ett annan är lagetsverige.se som informerar om sjukskrivningar. Videos, infografik och lättfattliga texter används för att pedagogiskt och välförpackat förmedla budskapet.

FAKTA:
Sajtansvarig: Karin Andersson
Antal heltidstjänster: cirka 30
Publiceringsverktyg: Websphere
Sajten är byggd av: Försäkringskassans IT
Unika besökare per vecka: Varierar mycket, totalt 40 miljoner besök per år.


Här är de övriga myndighetssajter som hör till årets bästa 2017:

topp100

Konsumentverket
En gång i tiden oroade vi oss för modemkapning och saknade spamfilter i mejlen - då var Konsumentverket prisade nätpoliser med en given plats på Topp100. Nu gör de en värdig comeback och kliver in på listan med en tydlig och användarvänlig responsiv sajt. En ny struktur av innehållet har resulterat i att innehållets fördelat på olika sajter utifrån målgrupp och innehåll. Resultatet är föredömlig tydlighet och enkelhet för användarna, både i mobil och på webb.

topp100

Kriminalvården
Personal som bloggar ger en unik inblick i Kriminalvårdens arbete. Inläggen är befriande ärliga och öppna - en viktig och modig satsning från Kriminalvården. Ännu mer viktig känns den nya avdelningen med information riktad till barn till interner. Där finns lättfattlig information och hjärtknipande berättelser där barn kan läsa om hur andra barn upplever att ha en förälder i fängelse.

topp100

Skatteverket
Skattverket är inte bara e-tjänsternas okrönta mästare (våra skattebetalarhjärtan fylls av tacksamhet varje april) utan har även jobbat hårt med informationsspridning, bland annat genom att börja webbsända seminarier. De är också en viktig bricka i IT-samhällets skyddsmur, exempelvis genom den smarta tjänsten där man enkelt kan skydda sig mot falsk adressändring.

topp100

Försvarsmakten
Försvarsmakten är superstarka på att använda det digitala för att profilera sig som arbetsgivare. Dessutom har deras webb en fantastiskt fin form, som även är tydlig och snygg i mobilen. Den nya historiska delen av webbplatsen med kortfilmer från förr är en riktig guldgruva.