De svenska turistsajterna håller generellt hög klass. Om du vill hålla dig inom landets gränser nästa gång det är dags för semester kommer det inte vara några problem att hitta spännande resmål och aktiviteter.

Läs också: Topp100 2017 – Här är Sveriges 100 bästa på nätet

Men även en kortare utflykt till ett spännande museum kan räknas som turism. Och vi gillar att många svenska museer har förstått att det är viktigt med en bra nätnärvaro. Och det är faktiskt här vi hittar årets kategorivinnare ...

topp100

Vinnare: Tekniska museet

Tekniska museets nya sajt är lättnavigerad och innehållsrik men lyckas framförallt locka till besök på teknikmeckat i Stockholm. Nog så viktigt när vi i tider som dessa behöver få fler unga intresserade av naturvetenskap och teknik. På Tekniska museets sajt hittar du enkelt allt du måste känna till inför besöket. Om du är lärare och ska besöka museet med din klass finns det också utmärkt studiematerial att ta del av. Det är tydligt att Tekniska museet har satt den mobila upplevelsen i främsta rummet. Och missa för all del inte att du får rabatt, samt går förbi eventuella köer, när du förhandsköper din entrébiljett på nätet.

FAKTA:
Ansvarig för sajten/apparna: Kicki Miles, ansvarig digitala kanaler. (ansvarig utgivare för sajten är museidirektör Peter Skogh.)
Antal heltidstjänster: 1
Publiceringsverktyg: Wordpress
Sajten är byggd av: Knowit
Unika besökare per vecka: 13 361/vecka i snitt 2016

Här är de övriga sajterna om turism som hör till årets bästa 2017:

topp100

Goteborg.com
Västkustens piggaste turistsajt fortsätter att utvecklas i rätt riktning. Det rikliga innehållet håller hög kvalitet och kan nu läsas upp med hjälp av en inbyggd funktion för talsyntes (Talande webb). Under det gångna året har man skapat en helt ny menystruktur som gör det enklare att snabbt hitta det man söker samt tagit fram en mobilapp (Gothenburg Guides) som bland annat innehåller guidade turer i staden.

topp100

Fotografiska museet
Enkelt, avskalat och med fotokonsten i centrum. Fotografiska museets sajt har några år på nacken men känns fortfarande modern. Spana in den läckra, utfällbara menyn på vänsterkanten.

topp100

Swedish lapland
Den svenska lokala turistnäringen håller generellt en hög klass på sin webbnärvaro, men Swedish lapland lyckas ändå sticka ut. Förutom att man företräder de kanske allra mest exotiska delarna av Sverige (ishotellet i Jukkasjärvi är som bekant världsberömt) så bjuder man på en snygg, modern sajt med hög kvalitet på innehållet.

topp100

Universeum
Förra årets vinnare håller fortsatt hög klass. Den förstklassiga formen och strukturen fylls på med nytt spännande innehåll som gör att vi längtar efter nästa besök på vetenskapscentrat i Göteborg. Pluspoäng för ambitiös satsning på flerspråkighet. Här känner sig besökare från både Ryssland och Frankrike som hemma.