En resa är oftast inget man impulsköper. Köpet föregås av månader av planering och efterforskningar på flera olika webbplatser. Därför måste en bra resetjänst se till att finnas i flera kanaler och locka med högkvalitativt och inspirerande innehåll som gör att besökaren återvänder gång på gång.

Läs också: Topp100 2017 – Här är Sveriges 100 bästa på nätet

De stora charterbolagen har i dag i det närmaste helt likvärdiga, och likriktade, sajter. Och det av en anledning givetvis. Resebolagen är ledande när det gäller att samla in data om kundernas beteende på nätet, allt för att maximera försäljningen. Men även det som är bra kan bli ännu bättre. I dag bokar man ofta en viss typ av hotellrum, i ett visst läge, utan att egentligen veta exakt hur det ser ut i verkligheten. Här efterlyser vi en tydligare presentation av rumstyper redan när man bokar sin resa.

TUI

Vinnare: TUI

Vi kapitulerar återigen för TUI:s (tidigare Fritidsresor) helgjutna digitala närvaro. Charterbolaget säljer redan 75 procent av sina resor på nätet och fler lär det bli. TUI har en bredd och variation i utbudet som imponerar och anpassar sig dessutom snabbt efter nya trender, till exempel träningsresor som blev ett populärt fenomen under 2016. Inspirationsläsning och den snyggaste presentationen av resmål och hotell bland charterjättarna är andra faktorer som tar TUI hela vägen till toppen även i år. TUI hakar på trenden med inloggning och lanserade “Mitt konto” i slutet av förra året. Det innebär att kunden kan börja efterforska en resa i sin mobila enhet och sedan sätta sig framför en stationär dator när det är dags att slutföra köpet. Tack vare att kunden är inloggad kan TUI skapa personaliserat innehåll och komma med mer träffsäka tips och rekommendationer.

FAKTA:
Ansvarig för sajten/apparna: Jessica Enbacka (IT Director) & Morten Flamand (Head of Online sales)
Antal heltidstjänster: Ca 50
Publiceringsverktyg: Hybris
Sajten är byggd av: TUI Nordic (egenutvecklad)
Unika besökare per vecka: ca 300 000


Här är de övriga resesajterna som hör till Sveriges bästa 2017:

skistar

Skistar
Det som gör att Skistar behåller sin position i den absoluta toppen år efter år är att man lyckats samla så många tjänster på ett och samma ställe. Här kan fjällturisten boka boende, liftkort och utrustning såväl som hitta all relevant information inför resan på ett och samma ställe. Pluspoäng för att Skistar satsar på gamification, med en app som samlar in data om hur du tillbringar dagarna i skidbacken och belönar dig med bland annat rabatt på lunchen. Inte konstigt att Skistar.com drar 13,5 miljoner besökare om året.

apollo

Apollo
Apollo fortsätter att slipa på sin sajt och har förbättrat bokningsprocessen samt gjort det lättare för kunden att hitta resedatum med förmånliga priser. Resmålen presenteras dock inte så snyggt som på en del andra sajter, här har Apollo fortfarande en del att jobba på.

sj

SJ
SJ har sjösatt en helt ny responsiv sajt och tillhörande app som är avskalade och en fröjd för ögat – helt enkelt en välbehövlig modernisering av den gamla sajten, som fick hänga med ett antal år. När vi söker på en resa visas resultaten blixtsnabbt och vi gillar särskilt den grafiska representationen av de olika platsalternativens placering på tåget (gäller dock endast snabbtågen). Om vi får klaga på något så är det toppmenyn på startsidan som kräver lite finlir för att man ska kunna välja rätt alternativ från undermenyerna.

scandic hotels

Scandic hotels
Du kanske förknippar Scandic hotels med slitna landsvägshotell, men glöm det. När hotellkedjan lanserade sin nya sajt tog man upp striden med internationella varumärken som AirBnB och Hotels.com genom att bygga helt nytt från grunden. I vårt tycke har man lyckats riktigt bra. Det här är en modern sajt som utstrålar den där lyxiga “bo på hotell”-känslan och som är riktigt lättanvänd.