I över ett decennium har vi svenskar sökt efter svar på våra fysiska och psykiska åkommor genom att googla på nätet – ett beteende som nog i ärlighetens namn både varit positivt och negativt. Men 2016 blev året då vi på allvar också började söka vård på nätet, de digitala vårdcentralerna växte kraftigt i kundantal, och funktionaliteten byggdes ut. Att säga att den digitala vården präglar träning & hälsa-kategorin det här året är ingen överdrift.

Läs också: Topp100 2017 – Här är Sveriges 100 bästa på nätet

Man kan diskutera fram och tillbaka om uppkomsten av digitala, privatägda vårdcentraler visar på ett fattigdomstecken för vår offentliga vårdapparat. Men för oss som gillar nätet och gärna ser dess möjligheter är den här utvecklingen ett fantastiskt komplement till de fysiska originalen.

kry

Vinnare: Kry

Redan i fjol såg vi potential hos Kry och inkluderade dem på topp 5-listan. Under året som gått har dock Kry, som vid lanseringen 2015 var först ut som svensk vårdcentral på nätet, vuxit till sig såväl i antalet användare som i funktionalitet. Nu tar Kry inte bara hand om våra kroppsliga problem, utan erbjuder också samtal med psykologer över nätet och levererar remisser och recept direkt i appen, för att nämna två exempel.

Det som fortsätter att främst imponera på oss är dock enkelheten i processen när vi söker vård hos Kry. Appen och sajten är föredömligt enkel att använda – samtidigt som de inger det förtroende uppgiften kräver. Därför utser vi i år Kry till årets vinnare i träning & hälsa-kategorin.

FAKTA:
Ansvarig för sajten/appen: Webbhälsa AB
Antal heltidstjänster för sajten/appen: 30, exklusive läkare
Sajten är byggd i: Javascript
IOS-appen: Swift (native)
Android-appen: Java (native)
Sajten/appen är skapad av: KRY
Antal registrerade användare: 80 000

Här är de övriga sajterna om träning och hälsa som hör till Sveriges bästa 2017:

1177

1177
Informationsbanken på 1177.se är fortfarande fantastisk för den som googlar sjukdomar, men vi skulle önska mer funktionalitet. Men att vi genom bank ID-inloggning numera kan nå våra egna – och våra barns – journaler räddar 1177 kvar på listan.

Lifesum

Lifesum
För den som vill summera och utvärdera sitt välmående är Lifesum fortsatt ovärderligt. En snygg, lättanvänd tjänst som imponerar på användare långt utanför Sveriges gränser..

Min doktor

Min doktor
Vårdcentraler på nätet fortsätter att växa, och Min Doktor gör det bra. I våra ögon är tjänsten inte riktigt lika finputsad som kategorivinnaren, men Min Doktor är tveklöst med på tåget mot framtidens sjukvård – och med mottagning dygnet runt har de marknadens bästa öppettider.

Sats

Sats
Sveriges starkast lysande träningskedja fortsätter att vara bäst även på nätet. Sajten har under året inte genomgått någon revolution, men onlinepassen har blivit betydligt fler, och det tackar vi som bor långt från gymmet för.