Sveriges e-handelssajter skulle kunna fylla en hel Topp100-lista - så hög är kvaliteten. Det blir svårare för varje år att sålla bland guldkornen och tvingas välja bort vassa sajter. Modesajterna ligger som alltid långt fram, med produktpresentationer som ofta är strålande. När det gäller användandet av sociala medier börjar de äldre bjässarna komma ikapp de snabbrörliga renodlade e-handlarna: allt fler drar nytta av kundbilder och har egna hashtaggar. Fler har satsat på Snapchat. Det känns inte längre lika självklart att det är de små som kommer att ta nästa steg framåt - klungan längst fram i loppet har vuxit.

Läs också: Topp100 2017 – Här är Sveriges 100 bästa på nätet

Utanför årets lista bubblar flera stora kedjor: Åhléns har startat e-handel, och även Kapp-Ahl och Indiska har gjort riktigt bra satsningar under året. Men med bara tio platser i kategorin och en imponerande hög kvalitet på sajterna är konkurrensen för att ta sig in på listan stenhård.

sportamore


Vinnare: Sportamore

Sportamore fortsätter satsa på innehåll - och lyckas få lönsamhet i det. Nytt i år är ambitiösa tester i Sportamore Labs, där såväl vanliga kunder som personal och influencers testar och betygsätter produkter. Dessutom har Sportamore Outlet lanserats, en smart satsning för att nå en ny målgrupp, som prioriterar prisvärt framför det senaste. De egna kollektionerna av sportkläder har också vuxit och kompletterats med ett barnmärke. Att man dessutom nu visar svarta siffror är ytterligare en anledning att imponeras av Sportamores stenhårda arbete.

FAKTA:
Sajtansvarig: Joakim Friedman
Antal heltidstjänster: 140
Publiceringsverktyg: Egenutvecklat
Sajten är byggd av: Sportamore Development Team
Unika besökare per vecka: ca 800.000

Här är de övriga e-handelssajterna som hör till Sveriges bästa 2017:

bythjul

Bythjul.com (ny)
Bythjul.com är ett strålande exempel på genomtänkt design som gör skillnad. De gör egentligen samma sak som konkurrenterna, men de gör det så mycket enklare. Och vi tror att de har tänkt helt rätt, för vem gillar egentligen att byta däck på bilen? Det ska gärna gå smidigt och snabbt, utan att vi behöver sätta oss in i detaljer vi inte kan något om. Bythjul erbjuder ett genomarbetat flöde som låter oss rinna som en porlande vårbäck genom köpprocessen. Snyggt och smart.

ridestore

Ridestore
Alltid lika läckra Ridestore bjuder på en underbar provdocka - stylecreator - som låter oss mixa plagg och testa stilen. Vi älskar den och önskar att alla modesajter hade en sådan.

skincity

Skincity
Med egna hudterapeuter som ger hudanalyser och rekommendationer samt en grym design sticker Skincity ut bland konkurrenterna i beauty-segmentet.

topp100 2017

Nordic Design Collective
Trots att de säljer produkter från så många leverantörer lyckas Nordic Design Collective ha ett enhetligt formspråk. Det är sammanhållet och bländande vackert. Butiken ger precis den lyxiga shoppingkänsla som sortimentet förtjänar.

cellbes

Cellbes
Efter att i flera år ha skvalpat i bakvattnet till andra gamla postorderföretag gör Cellbes nu entré på Topp100 med en ny sajt - som är tydlig, ren och enkel att använda. Det känns lyxigt, vackert och väcker vår köplust.

ellos

Ellos
Fin sajt med många bra funktioner och utmärkta, informativa produktsidor. Designen börjar dock kännas lite bedagad, så vi ser med spänning fram emot kommande ansiktslyft.

caliroots

Caliroots
En urläcker sajt med lockande produktpresentationer och smart navigering gör att Caliroots behåller sin plats på listan ännu ett år.

nelly

Nelly
Nelly är en av de e-butiker som är riktigt starka i sociala medier. De har också en utmärkt sajt, där produktsidorna både har bra information och goda möjligheter till interaktion.

junkyard

Junkyard
Riktigt snygg sajt som får det att rycka rejält i köptarmen. Suveräna, egna produktbilder fotade på modell och bra rekommendationer vidare till fler relevanta och attraktiva produkter gör det svårt att sluta klicka.