Jag får ofta frågan om hur en webbplats ska göra för att bli Sveriges bästa sajt. Hur tar man sig in på vår Topp100-lista? Vad är en bra sajt i dag? Mobilt, responsivt, sökfunktioner, menyer – vad är rätt och vad är fel?

Det finns förstås inget enkelt och kort svar på den frågan. Det handlar om företagets eller organisationens mål och syfte med verksamheten, om målgruppen, om hur närvaron på andra plattformar ser ut med mera.

Läs mer: Topp100 2017 - sista chansen att nominera

Men efter att ha följt Internetworlds arbete med Topp100 i snart 20 år, och själv varit med och gjort fem omgångar av listan, kan jag i alla fall konstatera några saker. Saker som faktiskt är så givna att de egentligen inte skulle behöva konstateras.

Var är användarna?

Att involvera användarna i ett tidigt skede i produktutvecklingen är något både storföretag och startup-bolag pratar om. Många har stor vetskap om vad besökarna gör och vill, andra har inte en susning.

I fredags hade jag förmånen att få sitta i en jury och bedöma ett antal elevprojekt på högskolenivå. Jag fick höra fantastiska elever berätta om fantastiska idéer! Men endast en av tio grupper hade gjort någon form av undersökning av vad deras tilltänkta användare/kunder faktiskt tyckte om problemformuleringen, lösningen och utförandet.

En bra webbplats vet vad besökarna kommer för att göra och ser till att de kan göra det på enklaste, smartaste, roligaste, snabbaste och kanske mest överraskande sätt.

Läs mer: De var bäst på nätet 2016 - hela listan

Vad är syftet?

I många år var det e-handlare som tog täten när det gällde utvecklingen av webbplatser. Halens.se tog till exempel hem den prestigefyllda titeln Årets bästa sajt både 2010 och 2011. En av anledningarna var att e-butikernas syfte med webbplatsen var solklart – den ska sälja.

Om nu målet med webbnärvaron inte är helt givet är steg 1 att reda ut det. Kanske vill företaget bara tala om att det finns, gott så. Men är syftet att informera, locka ny personal, öka tillväxten eller förändra branschen, ja, då ska det märkas i varje liten detalj.

Dags att sticka ut

Jag gillar verkligen startupbolag och den innovation och entusiasm som ofta huserar där, men finns det något tråkigare än att sitta en dag och bläddra igenom bolagens webbplatser? De är så gott som alla stöpta i exakt samma form, uppbyggda på exakt samma sätt och använder exakt samma tonfall.

Eller har du någon gång gått igenom Sveriges 290 kommuners webbplatser? Det är inget fel på dem, men de allra flesta ser ungefär likadana ut.

Det behöver inte alltid vara så storskaligt, men visst finns det sätt att bjuda på en aha-upplevelse på sajten, att ge den möjlighet att överraska.

Läs mer: Så bygger Försäkringskassan en webbplats för hela svenska folket

Några korta självklarheter

Att en webbplats på något sätt ska vara mobilanpassad. Det är i dag en självklarhet och något som alla känner till. Ändå finns det sidor i dag som inte är det. Det fungerar inte längre.

Designtrender kommer och går, en form som sätter användaren i centrum är det absolut viktigaste.

Gör inte det klassiska misstaget att tänka inifrån och ut kring webbplatsen. Det är inte vad du vill säga som är i centrum, det är vad besökaren vill veta.

Och till sist en tanke. Behöver varje företag och organisation verkligen ha en egen webbplats i dag? I Kina skippar exempelvis många företag den traditionella webbplatsen och har all information knuten till sina konton på Wechat. För den som i huvudsak har andra plattformar som bas – Facebook, appar etcetera – kanske det är där krutet ska läggas.

Glöm inte att nominera till årets Topp100 – sista chansen idag!


På Webbdagarna Stockholm 21 – 22 mars 2017 får du tipsen som lyfter såväl företagets sajt som närvaron på andra plattformar. Boka biljett i dag innan de tar slut!

Fakta

Nyfiken på vilka som har utsetts till Sveriges bästa sajt tidigare år? Här är hela listan.

1997 Torget.se
1998 Aftonbladet.se
1999 Passagen.se
2000 Spray.se
2001 Pricerunner.com
2002 Lunarstorm.se
2003 SR.se
2004 SR.se
2005 SVT.se
2006 Aftonbladet.se
2007 Ving.se
2008 Visitsweden.se
2009 Omvård.se
2010 Halens.se
2011 Halens.se
2012 TV4.se
2013 Aftonbladet.se
2015 Stockholmsstad.se
2016 Försäkringskassan.se