Det råder inte längre något tvivel i Nyhetssverige – det är på det digitala krutet läggs. Och det märks. Kvaliteten på våra bästa nyhetssajter är hög, riktigt hög, och konkurrensen tuffare än någonsin tidigare. På listan syns stora tv-satsningar, experiment med nytt digitalt berättande, lyckade omgörningar av form och struktur och responsiva sajter som funkar strålande i mobilen.

Alla dessa fem sajter är värdiga vinnare. Men de största vinnarna är de svenska nyhetskonsumenterna.

Läs också: Topp100 2016 – De är Sveriges 100 bästa på internet

omni

Vinnare: Omni

I fjol klev nyhetstjänsten Omni in som vinnare från ingenstans - deras smarta app har förändrat vårt sätt att konsumera nyheter. Och Omni har inte vilat på lagrarna, utan fortsätter att växa och utveckla sin skräddarsydda nyhetstjänst.
En gång i tiden var nyhetsflash en betaltjänst från TT, förbehållet medias nyhetschefer. Nu kan vi alla kostnadsfritt få flashar i våra mobiler – om just de ämnen som intresserar oss. Omni hjälper oss att sålla. Och genom att låta användaren vara med och styra flödet lyckas Omnis app vara top-of-mind utan att bli påträngande.

Fakta: 
Sajtansvarig: Markus Gustafsson
Antal heltidstjänster: 17
Publiceringsverktyg: Helt egenbyggd plattform (som nu blir hela Schibsteds medieplattform)
Sajten är byggd av: Eget utvecklingsteam.
Unika besökare per vecka: 600 000 i mobilen och cirka 280 000 desktop.

aftonbladet

Aftonbladet

I över 20 år har Aftonbladet.se levererat – snabba nyheter i klassisk kvällstidningsskrud, med ett koppel av kvalitativa kringtjänster. Värdigt ett mediehus anno 2016.

expressen

Expressen

Med en ny sajt, upphottad tv-satsning och populära poddar är Expressen en digital aktör att räkna med. Under vinjetten Interaktivt testas nya berättargrepp, en satsning på utrikesjournalistik känns helt rätt i tiden liksom de privatekonomiska nyheterna på Dina pengar.

nyheter24

Nyheter24

Engagemang är nyckelordet för Nyheter24 – utmanaren som blivit en stor aktör tack vare sin förmåga att träffa rätt i ton och innehåll, och producera nyheter som sprids. Nya tv-sajten kompletterar utbudet med sina klickvänliga klipp.

svd

SvD

Snygg, enkel och lättillgänglig – SvD:s nya responsiva design lockar till läsning, inte minst i mobilen. Den avskalade formen ger stor tydlighet i nyhetsprioritering och urval.