Internetworlds Topp 100-lista lämnar tonåren detta år, internet har vuxit upp och blivit moget. Det syns tydligt i underhållningskategorin, som trots sin storlek med tio platser bara rymmer en nykomling i år. Det är svårt att komma från ingenstans och göra ett avtryck, de existerande tjänsterna har hunnit växa till sig och konsoliderats, skruvats på in absurdum och överlag blivit riktigt bra.

Att det i underhållningskategorin handlar allt mer om att leverera en bra helhetstjänst som funkar på många plattformar och inte bara i den traditionella webbläsaren är tydligt.

Läs också: Topp100 2016 – De är Sveriges 100 bästa på internet

Något vi tycker är tråkigt är att det lästa ordet tappar mark. För två år sedan innehöll underhållningskategorin två tjänster som primärt fokuserade på att erbjuda sina användare läsning, men i år är det ljud och bild över hela linjen. Det handlar inte om ointresse från juryns sida, tvärtom är det med tungt hjärta vi konstaterar detta. Kom igen nu utvecklare – läsning kan också vara underhållning, överraska oss till nästa år!

spotify

Vinnare: Spotify

2015 var ett ödesår för Spotify, som mötte hårdare konkurrens än någonsin på världsmarknaden när Apple Music och Tidal introducerades. Men den som väntat sig att Spotify skulle packa ihop sina prylar och gå hem underskattade bolaget, i stället har svenskarna fortsatt att flytta fram sina positioner.

Likt så många andra har vi under året som gått blivit beroende av den nya Discover Weekly-funktionen, och börjat jogga i takt med Spotify Running. Den nyligen lanserade videotjänsten är vi lite mer ljumma till eftersom vi helst har Spotify i våra öron och inte för våra ögon, men vi applåderar ändå initiativet att utforska nya områden.

Sammantaget är det enkelt – ingen har gjort ett sådant avtryck på musikområdet det senaste decenniet som Spotify. Att de vinner kategorin underhållning när Topp 100 firar 20 år framstår som självklart.

Fakta:
Ansvarig för tjänsten: Daniel Ek, vd
Antal heltidstjänster: Över 1500 globalt    
Tjänsten är är byggd i: –
Tjänsten är skapad av: –
Antal användare: Över 75 miljoner varav över 20 miljoner betalande

acast

Acast

Podcastplattformen Acast fortsätter växa såväl inom som utom Sveriges gränser, och har värvat tunga namn på innehållslistan under året. Acasts ambition att lyfta podden till nästa nivå är ambitiös och inspirerande.

magine

Magine

2016 känns som vinna eller försvinna-året för Magine. Plattformarna blir fler men tjänsten lider fortsatt av hål i kanalutbudet. Den nya modellen med nischade kanalpaket för exempelvis barn och nyheter är spännande – lyfter det nu?

playpilot

Playpilot

Pigga och färska startupen Playpilot gör det enklare att få en översikt över streamingtjänsternas digra utbud. Men varför inte inkludera hyrfilmstjänsterna också för att få en mer komplett bild av utbudet? Vi hoppas på det till nästa år.

storytel

Storytel

Fortsätter att växa så det knakar och har ensamma bidragit till att göra ljudbokslyssning unikt stort i Sverige. Nu börjar dock konkurrenterna vakna och vi hoppas på nya innovationer till nästa år.

SR

Sveriges Radio

Sajtmässigt har SR (som vi envist fortsätter kalla det för det mer behändiga domännamnets skull) haft ett mellanår, men den fortsatta utvecklingen av unika poddar och nya appar för P3 och Radioapan berättigar public service-radions plats på listan.

SVT

SVT

SVT fortsätter våga prova sig fram på den digitala arenan. SVT Flow blev inte så lyckat och lades ner, och i stället kom satsningen SVT Edit som siktar på de unga vuxna. Samtidigt har webbsajten fått nytt utseende, med ökat fokus på det rörliga materialet. Det gillar vi.

TV4

TV 4

På ytan är sig TV 4:s plattform lik från i fjol, men under året har vi upplevt en stor förbättring i kvaliteten i kanalgruppens playtjänster, vilket vi uppskattar. Men börjar inte er sajt kännas lite nattstånden nu, TV 4?

UR

UR

UR har en otacksam uppgift. De producerar extremt bra material och har en väldigt robust plattform, men medialt uppmärksammas de nästan inte alls. Vi drar dock gärna vårt strå till stacken och hyllar denna något bortglömda public service-institution.

Viaplay

Viaplay

Under året har Viaplay befäst sin position som landets bästa abonnerade streamingtjänst, och utökat antalet plattformar. Men utseendet hos appen för smart-tv och Apple TV börjar kännas föråldrade – här hoppas vi på ett lyft 2016.