Ett gott råd från Topp100-juryn: surfa inte runt på matsajter om du är det minsta hungrig. Med tanke på hur bra sajterna har blivit på att reta din aptit med inbjudande bilder och lockande recept kommer du snabbt känna dig frustrerad. Och bra mycket hungrigare.

Men vilken tur då att det är busenkelt att beställa hem matvaror direkt till dörren. E-handel med mat är hetare än någonsin. Det senaste året har Mathem och Mat.se fortsatt att växa samtidigt som livsmedelsjätten Ica sjösatt en ny, stor satsning på e-handel. För konsumenten är fördelarna många, en nog så viktig är att man får stenkoll på hur mycket pengar man lägger på matinköpen. Vi är många som stressar runt i matbutiken och sedan får en chock när allt har slagits in i kassan.

Läs också: Topp100 2016 – De är Sveriges 100 bästa på internet

köket.se

Vinnare: Köket.se

Köket.se dukar upp en snygg, responsiv receptsajt med mängder av indexerade recept och mer eller mindre kända kockar (vem kan tacka nej till Ernst Kirchsteigers kantarellpaj?). Snygga bilder och videor får det att vattnas i munnen på oss, den förmodligen allra viktigaste egenskapen hos en bra matsajt. Som en extra krydda erbjuder man en e-butik där man kan köpa allehanda köksredskap och köksmaskiner. Om vi ska klaga på något så är det att Adobe Flash används för att spela upp video, det är ett format som många i dag helst klarar sig utan.
Fotnot: Koket.se fanns med på listan även i fjol, då under gamla namnet Recept.nu

Fakta:
Ansvarig för sajten/apparna: Camilla Everberg
Antal heltidstjänster: 4
Publiceringsverktyg: Egenbyggt CMS
Sajten är byggd av: TV4-gruppen
Unika besökare per vecka: ca 750 000 i genomsnitt per vecka över helår.

Här är övriga matsajter som hör till årets bästa:

Ica

Ica

Matjätten Ica har hög ambitionsnivå och vill väldigt mycket, något som tyvärr också gör att sajten känns lite överlastad. Det första som möter besökaren är inte alltid matrelaterat, utan kan handla om erbjudanden från bokrean eller information om företagets bank- eller försäkringsverksamheter. Men om man bara letar lite så hittar man en riktig guldgruva när det gäller matresurser. Här finns över 16 000 recept och en digital utgåva av tidningen Buffé. Sist men inte minst har Ica dragit igång en ny, stor satsning på e-handel under det senaste året.

mat.se

Mat.se

Mat.se har seglat upp som den stora utmanaren till Mathem. Förutom ett stort utbud och tilltalande priser har man lyckats skapa en enkel och tydlig struktur som gör det lätt att hitta det man är ute efter. Du kan beställa matvaror utifrån föreslagna recept så att man lätt får med alla ingredienser i beställningen eller utifrån en färdig femdagarsmeny som tagits fram av professionella kockar. Den egna appen används med fördel om du vill beställa maten på väg hem från jobbet. Om du är registrerad kund kan du börja handla i datorn för att sedan fortsätta lägga till varor i kundvagnen från din mobiltelefon.

mathem

Mathem

Mathem är förmodligen Sveriges mest profilerade e-handlare på matsidan. Liksom Mat.se har Mathem tagit fram en smart app som underlättar för den som vill sköta inköpen från sin mobila enhet. Och du behöver inte vänta länge på leveransen. Numera kan du faktiskt få din matleverans hemkörd redan samma dag, förutsatt att beställningen görs före kl 13.

Tasteline

Tasteline

Tasteline har funnits med länge och är en matsajt vi återkommer till år efter år. Receptutbudet är enormt och vi uppskattar möjligheten att kommentera recepten. Tack vare ett samarbete med Mathem (se ovan) ges också möjlighet att beställa veckans matkasse. Egentligen är det obegripligt att inte alla receptsajter har anammat systemet med automatiskt genererade recepet där mängder anpassas till det antal portioner som man väljer. Tack för det Tasteline!