Numera är det en barnlek att ge sig ut på semesteräventyr i Sverige, mycket tack vare ett riktigt bra utbud av sajter i kategorin turism. Här planerar vi resan, läser på om resmålet och beställer biljetter. Här är de fem bästa turismsajterna i Sverige 2016.

Läs också: Topp100 2016 – De är Sveriges 100 bästa på internet

universeum

Vinnare: Universeum

Universeum är vetenskapsmuseet mitt i Göteborg där man kan hänga med hajar och sengångare eller lära sig mer om rymden och teknik av alla de slag. Och mycket annat. Självklart innebär det en utmaning att skapa en lika häftig upplevelse på nätet, men Universeum lyckas riktigt bra med sin nya sajt som lanserades under förra året. Sajten gör ett bra jobb när det gäller att förbereda besökarna inför vistelsen på Universeum men erbjuder mycket mer än så. Den snygga och fullmatade sajten, där bilder tillåts ta plats, inspirerar barn och unga att lära sig mer om teknik och naturvetenskap. Sajten är dessutom helt responsiv och föredömligt enkel att navigera. En simpel men smart detalj är att den aktuella dagens öppettider visas på alla sidor.

Fakta:
Ansvarig för sajten/apparna: Eric Edblad
Antal heltidstjänster: Hela Universeum ca 65 (marknadsavdelningen: 4 personer)
Publiceringsverktyg: WordPress
Sajten är byggd av: Design: Forsman & Bodenfors / Byggd av: Cybercom
Unika besökare per vecka: Under högsäsong har vi ca 25 000 unika besökare i veckan, och under lågsäsong ca 10 000 unika

Här är de övriga sajterna som hör till de bästa i kategorin turism:

Fotografiska

Fotografiska

Stockholms turistmagnet Fotografiska museet har en stilfull närvaro på nätet. Man lever som man lär och lyfter fram bilderna på ett föredömligt sätt. Avskalat och lättnavigerat är ledorden, men den som gräver vidare hittar information om spännande fotokurser och en e-butik med fotokonst i alla prisklasser.

liseberg

Liseberg

Den välkända nöjesparken i Göteborg fortsätter att storsatsa på sin smarta app, som redan förra året bjöd på unik funktionalitet. Här får du koll på vilka vänner och bekanta som befinner sig i parken, vilken attraktion som har kortast kötid just nu eller vilket parkeringshus som erbjuder lediga platser.

destination gotland

Destination Gotland

Vi får verkligen lust att boka in en resa till Gotland efter att ha besökt den här snygga, responsiva sajten som samlar allt som en resenär kan tänkas behöva. Här köper du både biljetter till färjan och bokar ditt boende, oavsett om du vill bo på lyxhotell eller slå upp tältet på en campingplats.

goteborg.com

Goteborg.com

Göteborgs turistbyrå ligger bakom den här sajten som låter bilderna, och sökfunktionen, hamna i fokus. 


Temat för Webbdagarna Malmö 17 – 18 maj är ”Intelligent kommunikation”. Var ska du till exempel placera ditt budskap för att hitta just den målgruppen du vill nå? Hur ska du utforma budskapet och hur kan du använda nya, spännande tekniker för att kommunicera smarta, bättre och mer effektivt? Läs mer och boka din biljett HÄR!