Svenska myndigheter har länge varit bra på att utveckla e-tjänster, så bra att vi börjar ta digitaliseringen för given. Nästa steg pågår nu – när myndigheterna också börjar bli skickliga på att bygga sajter som utgår från besökarens perspektiv, istället för att utgå från det interna. Att det är enklare för mindre myndigheter att göra denna omsvängning är kanske inte så konstigt. Med tunga it-system och en stor paljett av e-tjänster är arbetet betydligt mer omfattande. Därför är vi extra imponerade över de bjässar som klivit in och tagit plats på Topp100 i år. Well done!

Läs också: Topp100 2016 – De är Sveriges 100 bästa på internet

försäkringskassan

Försäkringskassan

Försäkringskassan har lanserat en ny, responsiv sajt med lättläst innehåll och form som förenklar. Deras digitala arbete imponerar – fler och fler tjänster kan utföras digitalt, vilket förbättrar för både myndigheten och individen. Försäkringskassan är en viktig sajt för många, och den nya webben säkerställer med lättillgängligt tilltal och pedagogisk utformning att alla kan förstå och använda Försäkringskassans digitala verktyg.

Fakta:
Sajtansvarig: Karin Andersson, VO chef Digitala kanaler
Publiceringsverktyg: IBM Websphere
Sajten är byggd av: Försäkringsskassans IT
Unika besökare per vecka: ca 530 000

Här är de övriga myndigheterna som hör till de bästa på nätet 2016:

försvarsmakten

Försvarsmakten

Även om Försvarsmakten i år blir av med sin prenumeration på förstaplatsen har deras digitala närvaro inte tappat farten – den fortsätter att utvecklas i samma imponerande takt. Att rida på träningstrenden och erbjuda sin hundraåriga expertis på området i form av en app är ett genialiskt sätt att profilera Försvaret som arbetsgivare.

kriminalvården

Kriminalvården

Tydlighet är nyckelordet hos Kriminalvården – här är det föredömligt lätt att hitta rätt, och lika lätt att förstå. Form och grafik förmedlar både innehåll och medmänsklig värme.

skatteverket

Skatteverket

Skatteverket är ett föredöme bland e-myndigheter. Med säkra kliv framåt har Skatteverket länge arbetat för att förenkla tillvaron för svenska skattebetalare, företag såväl som privatpersoner. Vi ser med spänning fram emot nya Mina sidor, och hoppas att en samling av e-tjänsterna skapar ökad tydlighet.

kronofogden

Kronofogden

Det är inte särskilt kul att behöva ha kontakt med Kronofogden – oavsett på vilken sida om skulden man står. Men en snygg och supertydlig sajt gör processen smidigare och enklare.