Det blir lätt lite barnfokus när det handlar om familjen – eller så hamnar alla användbara sajter under någon annan kategori. Det kanske kan ses som en uppmaning till Sveriges entreprenörer och sajt-ägare – det finns mycket att göra för par, för djurägare, och för familjer som ser ut på andra sätt än mamma pappa (barn).

Läs också: Topp100 2016 – De är Sveriges 100 bästa på internet

Samtidigt är det förstås kul att se att det ändå finns så många bra svenska ställen för barn och ungdomar på nätet.

barnkanalen

Vinnare: Barnkanalen

Under 2015 har Barnkanalens app och sajt stuvats om rejält både i teknik, innehåll och utseende.

Appen räddar nog många kvällar för både barn och föräldrar. Den är smart navigerad med grafiskt kodade flikar för olika sorters innehåll men också förslag för olika åldrar, och det är enkelt att lägga till favoriter med en stjärntryckning. Beroende på ideologisk inställning kan man välja eller välja bort att nästa avsnitt börjar spela automatiskt (tills barnet hittar inställningen.)

Men även sajten har utöver snygg design till exempel ny och förbättrad play-tjänst och många olika saker att göra. Heja draken!

Fakta:
Sajtansvarig: Sara Ohlsson
Publiceringsverktyg: Escenic
Antal besökare: ca 600 000 unika per vecka

Här är de övriga familjesajterna som hör till årets bästa 2016:

fråga chans

Frågachans.nu

En sida från Stockholms Landsting där man tänkt snyggt och annorlunda i designen för att ge information om sexuell hälsa. Hemläxa: Var är knapparna för ren text eller uppläsning?

förskoleappen

Förskoleappen

En app som gör det enkelt för personal och föräldrar att kommunicera med varandra. Kanske framför allt att kunna anmäla frånvaro i appen, men också till exempel bilder från dagen och verksamhetsdokument.

kpwebben

KPwebben

Det är något med att det i sidtoppen finns förutom logga och länkar också en liten vits som gör att det känns så himla Kamratposten. Men KPwebben har mer än nostalgi - bra tilltal i text och formspråk, enkelt att hitta, utan pretentioner.

umo

umo.se

Ungdomsmottagningen har hållit kvar i initiativet och satsningen som försöker ge svar på allt ungdomar undrar och allt de kanske inte visste att de undrade. Plus i kanten för knappen som gör att man kan paniklämna sidan om det kommer in någon i rummet.